LA CORUNA - Uit de voor de Noordwest-Spaanse kust in problemen gekomen tanker Prestige stroomt nog steeds olie. Volgens de Spaanse staatsradio is er vermoedelijk in nog een van de tanks van het schip een scheur gekomen. De tank die al eerder gescheurd was, is volgens de bergingswerkers van Smit vrijwel leeg. Zee en kust worden steeds meer vervuild.

Op zee drijven nu twee grote olievlekken en de kust van Galicië is over een lengte van meer dan tweehonderd kilometer besmeurd. Hier en daar is de olielaag op de stranden veertig centimeter dik. Vier sleepboten proberen de Prestige verder van de kust weg te slepen.

Het gevaar dat de oude tanker doormidden breekt of zinkt, lijkt te zijn afgenomen. Bergers van het Nederlandse bedrijf Smit lieten zondagavond weten de Prestige voorlopig onder controle te hebben. Het schip ligt redelijk stabiel doordat zij de lading iets beter hebben verdeeld. Eerst maakte de tanker zware slagzij.

Overpompen

Spaanse deskundigen denken echter dat de tanker uiteindelijk vergaat. Het is de bedoeling dat de olie uit de Prestige wordt overgepompt in een andere tanker. De Spaanse regering wilde niet toestaan dat dat gebeurde toen de tanker nog vlak voor de kust lag. Een ongelukje bij het overpompen zou daar veel schade kunnen aanrichten.

Op volle zee kunnen de bergers de olie echter niet overpompen of het gat in de romp dichten, dat kan alleen in een baai of een ander stuk rustig water. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit hoopt maandag of dinsdag te weten waar de tanker naar toe kan.

De olievervuiling veroorzaakt dagelijks een economische schade van 7 miljoen euro, zo schatten de regering van Galicië en de centrale Spaanse regering in Madrid. Dat komt doordat de visvangst in het gebied voor de kust tussen Kaap Finistère en La Coruna verboden is. Zeker zevenhonderd krabben- en mosselvissers vrezen voor hun toekomst. De Spaanse regering heeft steun toegezegd.

Milieu

Behalve economische schade is er ook grote schade aan het milieu. Vele tientallen en misschien wel honderden zeevogels zijn met olie besmeurd. De Spaanse minister van Visserij zei zondag dat er volgens hem geen sprake is van een milieuramp. Maar vissers en milieubeweging zijn het niet met hem eens en spreken van een catastrofe. Behalve vis en schaal- en schelpdieren worden volgens het Wereldnatuurfonds ook het koraal en de sponzen in de zee aangetast door de olie. Trekvogels die in het gebied komen rusten, kunnen ook risico lopen.

De hechtenis van de Griekse kapitein van de ramptanker is zondag verlengd. De Spaanse justitie verdenkt hem van milieudelicten en van het hinderen van de bergingswerkzaamheden. Hij zou geprobeerd hebben te voorkomen dat sleepboten de tanker verder van de kust zouden slepen. De onderzoeksrechter in La Coruna heeft volgens justitiefunctionarissen een ongewoon hoge borgtocht, 3 miljoen euro, opgelegd om te voorkomen dat de kapitein snel op vrije voeten komt.