GAZA - Het Israëlische leger heeft zondagavond met tientallen pantservoertuigen en tanks een inval gedaan in een zuidelijke buitenwijk van Gaza-Stad. Het leger omsingelde een tijd lang een kantoor van de Palestijnse veiligheidsdienst dat kort daarvoor was bestookt met raketten door Israëlische helikopters.

Tijdens de beschietingen zijn zeker vier mensen gewond geraakt, onder wie drie Palestijnse politieagenten en een cameraman die voor een buitenlands persbureau werkte, zo zeiden functionarissen. Na enkele uren trok een deel van het Israëlisch leger zich weer terug. Het kantoor van de veiligheidsdienst is met bulldozers verwoest. Volgens het Israëlische leger werd het gebouw gebruikt voor "anti-Israëlische aanvallen".

Tanks

Meer dan dertig tanks en pantservoertuigen omsingelden het gebouw van de veiligheidsdienst dat grotendeels werd vernield. Ook enkele andere gebouwen liepen schade op. Een van de afgevuurde raketten zou de woning hebben geraakt van een kolonel van de Palestijnse veiligheidstroepen die drie dagen geleden door Israël werd aangehouden.

De tanks hielden halt op ongeveer zevenhonderd meter afstand van de woning van Sjeik Ahmed Yassin, de oprichter en geestelijk leider van de Hamas, een van de Palestijnse organisaties die de verantwoordelijkheid opeisten van de aanslag in Hebron, waar vrijdag twaalf Israëliërs om het leven kwamen.

Het is voor het eerst sinds 1994 dat zo'n groot aantal tanks Gaza-Stad binnentrok. Het leger trok zich toen uit de stad terug omdat de vredesakkoorden van Oslo van kracht werden. Het leger voerde hiermee voor de vijfde nacht op rij operaties uit in de Gazastrook. Die zijn volgens het leger bedoeld om met harde hand op te treden tegen militante Palestijnen.