RIO DE JANEIRO - Braziliaanse en Iraanse paleontologen hebben in Iran resten gevonden van dinosaurussen van 65 miljoen jaar oud. Dat heeft een wetenschapper van het Nationaal Museum van Rio de Janeiro gezegd in een interview met de Braziliaanse krant Globo van zondag.

De paleontoloog Alexander Kellner zei tegen de krant dat de fossiele resten zijn gevonden in de bergachtige dorre regio Kerman in Iran. De onderzoekers vonden er zo'n dertig botfragmenten en een tand en een dertigtal versteende afdrukken uit het Mesozoïcum (van tot 65 miljoen jaar geleden). Volgens Kellner is het de eerste keer dat fossielen van dinosaurussen in Iran zijn ontdekt.

De resten zijn van vleesetende dinosaurussen. Kellner noemt dat verbazend, omdat volgens hem vaker fossielen van planteneters worden gevonden. Uit de afdrukken blijkt dat de dieren niet erg groot waren, maar 1,5 tot 6 meter hoog. De paleontoloog verwacht over een jaar de onderzoeksresultaten over deze ontdekking te publiceren.

Braziliaanse wetenschappers hadden onderzoekers van de Geologische Dienst van Iran gevraagd of ze geïnteresseerd waren in een gezamenlijke verkenningsexpeditie om te kijken of er fossielen van dinosaurussen in het gebied voorkwamen. In dat geval zou daarna een programma voor wetenschappelijke samenwerking worden opgezet. Na vijftien dagen zoeken werden de fossielen gevonden.