GÖTEBORG - Bergers van het Nederlands/Deense bedrijf Svitzer/Wijsmuller hebben zondag een vrachtschip vlotgetrokken dat zaterdagochtend bij Zweden aan de grond was gelopen. Zij slaagden er om 12.22 uur in de Pindar, die 20 mijl uit de kust van Göteborg lag, los te krijgen. Dat heeft een woordvoerder van het bergingsbedrijf in IJmuiden zondagavond gezegd.

Het 206 meter lange vrachtschip heeft 50.000 ton olie aan boord. Bij het vastlopen sloegen zes tot zeven tanks lek, maar de olie liep niet in zee. Het gaat om een olie-bulk-olieschip: dat heeft een dubbele bodem. De olie zit in ladingtanks boven de plaats waar averij ontstond.

Nadat experts inspecties hadden uitgevoerd, hebben de bergers een deel van de lading naar andere ruimen overgepompt om de diepgang van de Pindar voor en achter te veranderen. Ze moesten snel werken omdat het weer slechter werd, en konden niet wachten met een poging het schip vlot te trekken.

Het onder de vlag van de Bahama's varende schip ligt nu voor anker in een baai bij Zweden. Duikers inspecteren het onder de waterlijn. Als deze onderzoeken zijn afgerond, valt de beslissing wat er met de Pindar gaat gebeuren. Het vrachtschip was op weg naar de Verenigde Staten. De oorzaak van het aan de grond lopen, is nog niet bekend.

Schip bij Sri Lanka

De bergers van Svitzer/Wijsmuller hebben de brand op het containerschip Hanjin-Pennsylvania dat op ongeveer 320 kilometer uit de kust van Sri Lanka ligt, onder controle. Het vuur is tot staan gebracht en de temperaturen aan boord nemen af, aldus de woordvoerder van het bergingsbedrijf. Op enkele plaatsen woedt nog brand. De blusboten zijn bezig het schip verder af te koelen.

Op het 280 meter lange containerschip, dat onder Liberiaanse vlag vaart, deed zich dinsdag een ontploffing voor, waarna een grote brand uitbrak. Zeker een bemanningslid is omgekomen.

Het vuur begon in het midden en breidde zich daarna naar voren en naar achteren uit, maar niet tot aan de boegen. Aanvankelijk verliep het blussen moeizaam, omdat zich zware explosies voordeden. Drie blusboten bestrijden het vuur, maandagavond komt er een vierde bij.