PERUGIA - De Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti is in hoger beroep tot 24 jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid in 1979 bij de moord op een journalist. Dat heeft justitie zondag bekendgemaakt. De uitspraak is conform de eis.

De rechter in de stad Perugia achtte bewezen dat Andreotti in opdracht had gegeven tot de moord op de journalist Mino Pecorelli, die belastende informatie over de christen-democratische politicus had verzameld. Andreotti heeft steeds ontkend. In 1999 was de 83-jarige Andreotti vrijgesproken in deze zaak. Justitie ging toen in hoger beroep.

Een van Andreotti's advocaten, Franco Coppi, heeft meteen na de uitspraak aangekondigd daartegen in beroep te gaan. Hij noemde het vonnis "absurd".

Andreotti wordt beschouwd als het symbool voor de opkomst en de val van de eerste Italiaanse republiek. Tussen 1972 en 1992 was de christen-democraat zeven keer premier. Hij was ook nog eens 33 keer minister. Bijna vijftig jaar drukte hij zijn stempel op de politiek in het naoorlogse Italië, tot hij begin jaren '90 in aanraking kwam met justitie.

De huidige premier Silvio Berlusconi zei in reactie op de uitspraak, dat Andreotti "slachtoffer van een gekke justitie" is. "Er moet een plan tot hervorming van justitie komen", aldus de premier.

Tegen Andreotti loopt nog een tweede beroepszaak. Justitie eiste in maart tien jaar cel wegens samenwerking met de maffia.