LARNACA/WASHINGTON - Een eerste groep VN-wapeninspecteurs is in de nacht van zaterdag op zondag op doorreis naar Irak op Cyprus aangekomen. Zondagmiddag arriveerde daar ook de leider van de wapeninspecties, Hans Blix, evenals directeur Mohammed el-Baradei van het internationaal atoomagenschap IAEA.

Het meer dan 25 man tellende team dat de wapeninspecties voorbereidt, vertrekt maandagochtend naar Bagdad. Blix en el-Baradei gaan in de Iraakse hoofdstad overleggen met de autoriteiten. De technische specialisten bereiden transport en communicaie voor. De inspecties gaan op maandag 27 november van start. Op die dag arriveren ruim tien wapeninspecteurs in Bagdad. In de weken daarna volgen er nog eens zo'n tachtig.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties verschillen aanzienlijk van mening over de vraag hoe agressief de inspecteurs van Unmovic zich in Irak moeten opstellen in hun zoektocht naar massavernietigingswapens. Dit meldde de krant The Washington Post zondag op basis van uitspraken van functionarissen in de Amerikaanse regering en de VN.

De regering-Bush wil dat de inspecties "zo indringend mogelijk" zijn en dat er ook wordt gezocht op plaatsen waar de in uit Irak vertrokken voorgangers van Unmovic niet mochten komen. De inspecteurs zouden de Irakese autoriteiten ook moeten dwingen te voldoen aan zware eisen wat betreft het verstrekken van gegevens. President Saddam Hussein zou geen enkele speelruimte moeten krijgen.

Unmovic-leider Blix vindt dat het wel wat minder hard kan. Hij vindt dat de inspecteurs ,,ferm'' moeten optreden, maar dat ze nooit kwaad of agressief mogen worden tegenover hun Irakese tegenvoeters.