Noord-Korea heeft voor het eerst toegegeven dat het beschikt over nucleaire wapens. In een uitzending van de staatsradio werd zondag meegedeeld dat het land "krachtige militaire tegenmaatregelen, met inbegrip van nucleair wapens" heeft.

Volgens het commentaar zou dat nodig zijn om zich te kunnen verweren tegen de toenemende nucleaire dreiging van de Verenigde Staten. Dit meldde de BBC, die de Noord-Koreaanse uitzending heeft beluisterd.

Vorige maand deelden de Verenigde Staten mee dat Noord-Korea had toegegeven dat het in strijd met afspraken uit 1994 bezig was met de ontwikkeling van kernwapens. Het gaf toe bezig te zijn met een programma voor de verrijking van uranium.

Pyongyang kondigde vervolgens aan die installaties niet te zullen ontmantelen voordat Washington met onderhandelingen begon. De VS weigerden echter met Noord-korea te praten voordat het zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Kort daarop liet de Noord-Koreaanse regering weten het geheime programma toch wel ter discussie te willen stellen. Maar de VS blijven bij hun eis.

In de uitzending van zondag beschuldigt Noord-Korea de VS van "belasteren en kwetsen". Het "roekeloze" Amerikaanse gedrag bedreigt volgens de verklaring het recht van Noord-Korea op bestaan en souvereiniteit. "Onder die omstandigheden kunnen we niet met de armen over elkaar stil blijven zitten."