AMSTERDAM - Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam deelgenomen aan een demonstratie tegen het beleid van Israël en de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. De directe aanleiding waren de Israëlische aanvallen op Libanon.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Peter Pasman | Tweede Kamerlid Harry van Bommel met mededemonstranten

Achter een groot spandoek met de tekst 'Stop de Oorlog' liepen zij naar het Museumplein. Een woordvoerder van de organisatie schatte het aantal deelnemers op 5000, maar waarnemers gingen uit van 2000 tot 2500 betogers.

Museumplein

Aanvankelijk zouden de demonstranten samenkomen op het Beursplein en niet door de stad lopen. De politie gaf de organisatoren echter op het laatste moment alsnog toestemming voor een tocht van het Beursplein naar het Museumplein. De betogers droegen leuzen als: intifada-Libanon-Palestina Vrij en George Bush terrorist.

Een vrouw was voor de demonstratie speciaal uit België naar de hoofdstad van Nederland gekomen. "Dit is het enige dat ik kan doen, in België is er niet zo'n demonstratie", zei zij. Een meisje uit het Afrikaanse land Eritrea beschuldigde Israël ervan niet bereid te zijn om vrede te sluiten. Ze liep mee om te laten zien dat de Palestijnen en Libanezen onrecht wordt aangedaan.


Foto: Peter Pasman | De organisatie schat het aantal deelnemers op 5000, waarnemers gaan uit van 2000 tot 2500 betogers

Ook oud-minister Hedy d'Ancona was aanwezig. Zij pleit voor een diplomatieke oplossing. "Elke keer dat Israël een bom werpt, maakt het 10.000 vijanden", meende de vroegere PvdA-politica. Tijdens de demonstratie werd gecollecteerd voor de aankoop van medicijnen voor de Palestijnen in de Gazastrook.

Van Bommel

Op het Museumplein spraken de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Farah Karimi (GroenLinks) en PvdA-Europarlementariër Edith Mastenbroek de betogers toe. De laatste werd donderdag tijdens een pro-Israël-manifestatie uitgejouwd, toen ze pleitte voor een wapenstilstand en onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah.

Nu hoorde de menigte haar zonder gejoel aan. Van Bommel pleitte voor sancties tegen Israël en sprak zich evenals Karimi uit voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.

De organisatoren riepen de betogers aan het eind van de demonstratie op rustig naar huis te gaan. Dat hoefden ze niet twee keer te zeggen, want het onweerde boven Amsterdam en bovendien begon het hevig te regenen.

Australië

Ook duizenden Australiërs hebben zaterdag hun steun betuigd aan Libanon en hebben een eind geëist aan de Israëlische operaties in Libanon. Dat maakte de politie bekend. Naar schatting tienduizend mensen liepen mee in de stoet door het centrum van Sydney.