DE BILT - Juli 2006 wordt waarschijnlijk de warmste maand ooit. Die verwachting heeft een woordvoerder van het KNMI zaterdag uitgesproken. De gemiddelde temperatuur over de eerste 21 dagen van de maand lag boven de 22 graden Celsius. Tot nu toe is juli 1994 de warmste maand ooit met gemiddeld 21,4 graden.

"Gezien de voorspellingen voor de komende dagen denk ik dat we ruim boven de 22 graden gaan uitkomen," aldus de zegsman van het weerbureau. "Een unieke gebeurtenis. Het wordt de warmste maand sinds 1706 toen we zijn begonnen met registreren."

Klimaat

Als het warmterecord inderdaad sneuvelt, past dat in de scenario's van het KNMI waarin ontwikkelingen van het klimaat worden geschetst. Daarin neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer in ons land een opwarming zien tussen de 0,9 en 2,3 graden.

Wat betreft de droogte is een record nog niet in zicht hoewel het volgens het KNMI wel uitzonderlijk droog is. Gemiddeld kampt Nederland met een neerslagtekort van 180 millimeter. Op enkele plaatsen, vooral in Overijssel, berekent het KNMI een tekort van 240 millimeter. In het recordjaar 1976 liep het neerslagtekort op tot 300 millimeter.

Tropische dagen

Volgens de meteorologische dienst Weathernews is er zaterdag een record gevestigd wat het aantal tropische dagen in een zomermaand betreft. Weathernews telt tot nu toe negen dagen waarop de temperatuur in De Bilt boven 30 graden is uitgekomen. "Dat is sinds vorige eeuw niet meer voorgekomen", aldus het bedrijf. Juli 1941 en juli 1994 waren de vorige recordhouders met elk acht.

Het einde van de hitteperiode is volgens Weathernews nog niet in zicht. In de eerste helft van de volgende week komen er volgens verwachting nog drie tropische dagen bij.

Zuinig

Waterbedrijf Vitens heeft zijn klanten in Overijssel opgeroepen zuinig te zijn met water en het sproeien van de tuin tijdelijk achterwege te laten. Dat heeft Vitens zaterdag bekendgemaakt. De oproep heeft niet zozeer te maken met een dreigend watertekort, maar is bedoeld om drukproblemen te voorkomen die ontstaan door extreem hoog waterverbruik, vooral tussen zes en twaalf 's avonds.

Voor Vitens-klanten in Gelderland geldt geen oproep maar wel een advies om het "niet-noodzakelijk" watergebruik te beperken. Vitens is met 1,6 miljoen aansluitingen in onder meer Friesland, Gelderland, Overijssel en Noordoostpolder het grootste waterbedrijf in Nederland.

Geen zorgen

Volgens de overkoepelende Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) hoeft de consument zich geen zorgen te maken over watertekorten. Onder de kop 'Nederland heeft genoeg water' laat deze organisatie op haar website weten dat de watervoorraad in Nederland niet op kan raken.

Er is ruim voldoende duin- en grondwater, zei een woordvoerder zaterdag in een toelichting. "In Nederland is dat goed geregeld."