JAKARTA - De hoofdverdachte van de bomaanslag op Bali is Imam Samudra, zo heeft de Indonesische politie zondag bekendgemaakt. Hij zou de leiding hebben gehad van de groep die de aanslag pleegde. Verder zei de politie de namen te weten van vijf nieuwe verdachten.

Het totaal aantal verdachten bedraagt volgens de leider van het onderzoeksteam nu officieel zeven. Een van hen is aangehouden. De anderen zouden zich allen in Indonesië bevinden, maar de politie wil daarover verder niets zeggen om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

Imam Samudra - die volgens de politie gebruikt maakt van tal van valse namen - werd al in verband gebracht met de aanslag. De aangehouden verdachte, Amrozi, heeft hem aangewezen als het brein achter de explosies, die meer dan 190 mensen het leven kostten. De Indonesische minister van Veiligheid had Imam Samudra eerder aangeduid als een leider van de militante moslimbeweging Jamaah Islamiya (JI). Hij is ook genoemd als vooraanstaand lid van de terreurorgnaisatie al-Qaeda.

De politie wil evenwel nog geen direct verband leggen tussen JI en de aanslag, meldde de Australische zender ABC. Ook betrokkenheid van het terreurnetwerk al-Qaeda staat nog niet vast, zegt de politie.

De onderzoekers denken ook te weten wie de explosieven tot ontploffing heeft gebracht. Een verdachte met de bijnaam Dulmatin of Martin zou zijn kennis van elektronica hebben gebruikt om de bommen te bouwen en tot ontploffing te brengen. Daat laatste deed hij door een SMS-bericht te versturen met zijn mobiele telefoon. De begin deze maand aangehouden verdachte Amrozi ontkent volgens zijn advocaten dat hij aan de uitvoering van de aanslag heeft meegewerkt. Hij zou alleen het busje hebben gekocht waarin de explosieven zaten, evenals een aantal grondstoffen voor de bom. Een van de advocaten heeft tegen het persbureau Antara gezegd dat Imam Samudra en een andere verdachte, ene Idris, de bom hebben geplaatst.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer heeft volgens de Australische nieuwszender ABC zondag gezegd dat zijn land aan de vooravond van de aanslag op Bali geen specifieke waarschuwingen heeft ontvangen over terroristische dreigingen. Premier Howard kondigde zaterdag nog een onderzoek naar mogelijke waarschuwingen aan.