AMSTERDAM - De bewaarders in de Bijlmerbajes hoeven geen asielzoekers te bewaken die in een afdeling van de Amsterdamse penitentiaire inrichting zitten opgesloten. Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in Amsterdam. De bestuursrechter heeft vrijdag vonnis gewezen in een kort geding dat twee bewakers hadden aangespannen tegen de minister van Justitie.

De twee zijn als penitentiair inrichtingswerker (PIW'er) werkzaam in de Bijlmerbajes. Sinds maart moesten ze van hun werkgever samen met collega's nachtdiensten draaien in het grenshospitium waarin illegale vreemdelingen zitten opgesloten.

De bewaarders bewaakten mannelijke gedetineerden en moesten opeens ook vrouwen en minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers bewaken. Ze zeiden hiertegen gewetensbewaren te hebben. Volgens hen behoort het niet tot hun taken mensen te bewaken die geen strafbare feiten hebben gepleegd.

De bestuursrechter gaf hen hierin gelijk en oordeelde dat het draaien van nachtdiensten in het grenshospitium niet bij de functie van PIW'er hoort. In totaal hadden twintig bewaarders principiële bezwaren aangetekend tegen het bewaken van asielzoekers.

Volgens bestuurder W. de Klein van de Abvakabo betekent deze uitspraak dat ook zij geen nachtdiensten meer hoeven te draaien in het grenshospitium. Het vonnis laat volgens hem duidelijk zien dat gedetineerden en asielzoekers strikt gescheiden moeten zijn en dat elke groep recht heeft op zijn eigen personeel. "Er mag geen vermenging plaatsvinden", aldus De Klein.

/NIEUWSBewakers Bijlmerbajes spannen opnieuw geding aan