LONDEN - De Britse politie heeft drie Noord-Afrikanen opgepakt, die met het gifgas cyanide een aanslag in de metro van Londen wilden plegen. Dat schrijft de krant The Sunday Times. Volgen de krant waren de drie lid van het Noord-Afrikaanse Front, een groepering die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda. In totaal zou de politie zaterdag 9 november zes mannen hebben opgepakt. Drie van hen zijn weer op vrije voeten.

Scotland Yard heeft bevestigd dat drie mannen zijn opgepakt op basis van de ant-terrorismewet uit 2000, maar wilde niet zeggen of het trio met cyanide een aanslag in de metro wilde plegen. De drie mannen woonden in Groot-Brittannië en waren werkloos. Volgens The Sunday Times worden de drie maandag aan de rechter voorgeleid.

De geplande aanslag op de metro zou aanleiding zijn geweest voor premier Blairs waarschuwing, afgelopen week, voor terrorisme. Toen Blair van de dreiging op de hoogte werd gesteld, drong hij erop aan zo snel mogelijk tot aanhoudingen over te gaan en niet te wachten tot inlichtingendienst MI5 meer te weten was gekomen over mogelijke banden van de drie met al-Qaeda. De BBC meldde dat de politie de premier inmiddels van de aanhoudingen op de hoogte heeft gesteld.

Een gasaanval op de Londense metro zou doden tot gevolg hebben gehad en een groot deel van de ondergrondse plat hebben gelegd, zegt een veiligheidsexpert. In 1995 kostte een aanval met het gifgas sarin op de metro van Tokio twaalf mensen het leven. De aanslag was het werk van de sekte Aum Shinrikyo.

Frankrijk

De dreiging van terroristische aanslagen is in Frankrijk toegenomen. Dit heeft de Franse minister van Defensie Michèle Alliot-Marie zondag op de radiozender France-Inter gezegd. Alliot-Marie verklaarde dat Frankrijk een doelwit is voor terroristische aanslagen.
"En daarom mobiliseren wij al onze middelen op het gebied van inlichtingen, preventie, bescherming en staan wij klaar om in te grijpen." Zij heeft met "een aantal buurlanden" informatie uitgewisseld. "Gevoelige plaatsen"krijgen extra beveiliging, zei ze verder.