WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft zaterdag in zijn wekelijkse radiopraatje gehakt gemaakt van de recente kritiek van de Democraten over de tot dusver vermeende "weinig succesvolle" strijd tegen internationaal terrorisme. Volgens een strijdlustige Bush is er juist "grote vooruitgang" geboekt. Vooraanstaande Democraten als Tom Daschle plaatsten afgelopen week vraagtekens bij de vooruitgang in de strijd tegen terreur. Ze wezen erop dat Osama bin Laden nog altijd niet gepakt is en dat al-Qaeda klaarblijkelijk nog altijd actief kan zijn.

Bush zei zaterdag dat alleen al de komende terugkeer van de wapeninspecteurs naar Irak een nieuwe belangrijke stap is. Hij prees ook de goedkeuring van de Huis van Afgevaardigden voor de komst van een nieuwe 'superministerie' voor Binnenlandse Veiligheid. "We krijgen daarmee een instelling die ons kan beschermen tegen aanvallen."

Hooggeplaatst al-Qaedalid opgepakt

Kort na de kritiek van de Democraten verspreidde Amerikaanse media massaal het bericht dat de Verenigde Staten een "hooggeplaatst al-Qaedalid" heeft opgepakt. Het zou niet gaan om Bin Laden of een plaatsvervanger. Wie de arrestant dan wel is, waar hij is opgepakt, wanneer dat was en waarvan hij wordt verdacht, was ook zaterdagmiddag nog volstrekt onduidelijk.