UTRECHT - Het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht (CMHU) is in 2001 getroffen door een fikse epidemie van de MRSA-bacterie. De bacterie, die resistent is tegen de meeste antibiotica, verspreidde zich ondanks de voorzorgsmaatregelen onder twee patiënten en 21 ziekenhuismedewerkers. Het kostte de instelling naar schatting 122.000 euro. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zij noemen de omvang van de epidemie uitzonderlijk voor Nederland. De hardnekkige bacterie komt hier nog relatief weinig voor en het isolatiebeleid na een besmetting blijkt meestal afdoende. De bacterie in het CMHU was echter van een type dat zich bijzonder snel verspreidt.

Meer personeel raakte besmet

De epidemie begon bij een patiënt met zware brandwonden die vanuit een buitenlands ziekenhuis naar het Utrechtse hospitaal was gebracht. Bekend was dat de MRSA aanwezig was. Vlak daarna bleek ook een tweede brandwondenpatiënt besmet. Daarna raakte steeds meer personeel besmet. De afdeling was 29 dagen gesloten en er werden 96 opnamen geannuleerd.

Bacterie komt in buitenland vaker voor

De auteurs wijzen erop dat Nederlandse ziekenhuizen niet voor niets afhoudend zijn om patiënten op te nemen die in buitenlandse instellingen hebben gelegen. Daar komt de bacterie veel vaker voor. Het ziekenhuis in Nederland draait zelf voor de mogelijke kosten op. De onderzoekers pleiten ervoor dat de overheid en de zorgverzekeraars zich inzetten om instellingen die te maken krijgen met een MRSA-besmetting financieel te compenseren.