ARNHEM - Het Openbaar Ministerie in Arnhem gaat de feiten rond het drama van de Nijmeegse Vierdaagse 'serieus onderzoeken'. Er is nog geen strafrechtelijk onderzoek gaande. "We onderzoeken de feiten. Mogelijk leiden de conclusies tot een dergelijk onderzoek", aldus een woordvoerster van justitie donderdag.

De gemeente Nijmegen overweegt ook onderzoek naar fouten van de organisatie te gaan doen. De PvdA in Nijmegen wil dat naast de organisatie ook de gemeente onderzocht wordt. Fractievoorzitter Rutger Zwart: "Justitieonderzoek lijkt ons een tikje overdreven".

De SP en PvdA dringen overigens ook aan op professionalisering van de organisatie van de Vierdaagse. De Onderzoeksraad voor Veiligheid houdt de ontwikkelingen en de discussie in de gaten, maar doet nog geen onderzoek. "We kijken of er reden is om een onderzoek in te stellen. Vooralsnog is dat niet zo", zegt een woordvoerder vrijdag.

Wandelevenement

Op de eerste dag van de Vierdaagse (dinsdag) kwamen twee mensen om het leven. Tientallen anderen moesten naar het ziekenhuis als gevolg van de enorme hitte. Daarop is besloten de negentigste editie van het grootste wandelevenement ter wereld na de eerste dag af te gelasten.

Weer

In eerste instantie zei de organisatie overvallen te zijn door het warme weer. Na een storm van beschuldigingen dat iedereen kon weten dat het zo heet zou worden, stelde de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen donderdag dat de weersomstandigheden wel degelijk veel extremer waren dan verwacht. Vooral de 'totale windstilte' kwam volkomen onverwacht, aldus de organisatie.

In een verklaring schrijft de organisatie dat ze zich maandag heeft gebaseerd op diverse internetsites. Die voorspelden 29 graden in de middag en 'boven de 30' in de namiddag, met een zwakke tot matige wind en een lage luchtvochtigheid. "Die combinatie van factoren maakte extra maatregelen niet nodig", schreef de organisatie.

De werkelijkheid was echter extremer, meent het bestuur. De temperatuur klom niet tot 32 graden op, maar tot 33,4 graden. En de zwakke wind bleef helemaal uit op de gloeiend hete Oosterhoutsedijk, waar de wandelaars bij bosjes omvielen. "De totale windstilte leidde tot een hoge gevoelstemperatuur", concludeert de stichting.

KNMI

Een woordvoerder van het KNMI verbaast zich over deze verdediging. "De voorspelling was helemaal correct. Een zwakke tot matige wind, dat kan natuurlijk lokaal variëren. Je kunt nooit per straat voorspellen." In het organiserende team zit geen ervaren meteoroloog. "Daar was nooit aanleiding voor", aldus de stichting. De organisatie zal zelf ook de gang van zaken evalueren.

Politiek

De Nijmeegse politiek dringt aan op professionalisering van de Vierdaagse en meer invloed van de gemeente Nijmegen. Verschillende partijen zien daarnaast graag een uitgebreide gemeentelijke evaluatie. "Een uitgebreide evaluatie kan ons helpen om de Vierdaagse in de toekomst te professionaliseren", zegt fractievoorzitter Rutger Zwart van de PvdA, de grootste partij in de Waalstad. Zwart trekt echter de grens bij het feitenonderzoek van justitie in Arnhem. "Dat vinden we toch een tikje overdreven."

Andere partijen in de gemeenteraad vinden dat er protocollen moeten komen, zoals het automatisch inkorten van wandelroutes zodra de temperatuur boven de 30 graden uitkomt. Een gemeentewoordvoerder zegt dat het 'logisch' is dat de gemeente de gebeurtenissen evalueert. De gemeente maakt mogelijk vrijdag al bekend welke vorm die evaluatie krijgt.