AMSTERDAM - Een zwembad in het Overijsselse Hengelo is donderdag gesloten na de vondst van een te hoge concentratie legionella. De kans dat bezoekers de Veteranenziekte krijgen, is volgens de gemeente Hengelo minimaal, omdat de concentratie maar net boven de wettelijk toegestane hoeveelheid ligt.

De directie van het Tuindorpbad heeft huisartsen in de omgeving op de hoogte gesteld en adviseren bezoekers met klachten zich bij hun dokter te melden. Hoe lang het zwembad gesloten blijft, kan de gemeente niet zeggen. De sproeiers en fonteinen rond het bad zijn gesloten om waternevel te voorkomen. Nevel verspreidt de bacterie.

Overleden

Maandag maakte de GGD Regio Twente bekend dat een 70-jarige vrouw uit Almelo is overleden na besmet te zijn met de bacterie. De bron van de besmetting is nog niet duidelijk en kan moeilijk te vinden zijn als er verder geen ziektegevallen zijn.

Utrecht

In de Utrechtse Rivierenwijk is woensdag in twee woningen de legionellabacterie aangetroffen, meldt de gemeente donderdag. De watertemperatuur van de koudwaterleiding is te hoog. Het gaat om 207 woningen in en rond de Amstelstraat. Woningcorporatie Bo-Ex heeft vastgesteld dat regenwater in de kruipruimten de oorzaak is van het te warme water. Dat water zou de waterleidingen verwarmen. Uit de koudwaterkraan kwam langdurig water dat warmer was dan 25 graden.

Temperatuur

De woningcorporatie brengt de temperatuur van de koudwaterleiding terug. Binnen enkele dagen moet het gewenste niveau bereikt zijn. Daarnaast worden alle douchekoppen in de huizen vervangen en worden vrijdagmiddag alle keukenkranen getest. Er zijn nog geen gevallen van legionellabesmetting bekend, maar volgens de gemeente is de kans daarop niet uit te sluiten.

De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling aan de bacterie. Voornamelijk ouderen en mensen met een slechte gezondheid lopen het risico ziek te worden. Een besmetting kan dodelijk zijn.