AMSTERDAM - De Nederlands evacués uit Libanon die donderdag op het vliegveld van Eindhoven zouden aankomen, vertrekken op zijn vroegst vrijdag uit Syrië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten. Woensdag meldde het ministerie dat 250 landgenoten met vliegtuigen naar Nederland zouden komen, maar dat blijken er 125 te zijn.

Voor de vlucht hebben zich zo'n vierhonderd Nederlanders in Libanon gemeld. De vliegtuigen die daarvoor nodig zijn, waaronder een DC 10 van de Koninklijke Luchtmacht, zijn niet eerder dan vrijdag beschikbaar, zegt ministeriewoordvoerder Ahmed Dadou.

"Daarnaast kampten veel mensen bij de eerste evacuatieronde met vermoeidheidsverschijnselen, dus vinden wij het beter dat de mensen eerst een nacht kunnen uitrusten. Het belangrijkste is dat zij het onveilige Libanon hebben verlaten."

Boten

Dat er van de vierhonderd aangemelde personen niet meer dan 125 per bus naar Syrië zijn vertrokken, heeft verscheidene oorzaken, zegt Dadou. "Veel mensen zijn op eigen gelegenheid naar een buurland vertrokken of zitten op boten naar Cyprus. Ook was het afgelopen nacht relatief rustig en hebben Nederlanders mogelijk besloten de situatie nog even aan te kijken en een veilig gebied in Libanon op te zoeken."

Als zich vrijdag nog meer mensen melden op het vliegveld van de Syrische stad Aleppo, wordt geprobeerd ook hen naar Nederland te brengen. Eerder kwamen driehonderd Nederlanders via Syrië naar Eindhoven.

Sms'jes

De ongeveer 134 Nederlanders die vastzitten in het zuiden van Libanon, zijn voor de Nederlandse ambassade nog altijd moeilijk te bereiken. Volgens het ministerie wordt onder meer door het sturen van sms'jes geprobeerd hen te informeren over mogelijkheden het land te verlaten. De ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet blijft voorlopig open om de overige Nederlanders van dienst te kunnen blijven.