AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft tijdens een verkeerscontrole woensdag vijftien bussen direct van de weg gehaald omdat zij ernstige gebreken vertoonden. De politie vond het niet verantwoord de bussen nog langer te laten rijden, liet een woordvoerder donderdag weten.

In totaal controleerden agenten op twee eindpunten 25 stadsbussen van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB.

De vijftien bussen hadden mankementen zoals een lekkende brandstoftank, een olielekkage, niet werkende nooddeuren of te gladde banden. Andere bussen hadden kleinere gebreken, zoals een bank die niet goed vastzat of een kapotte ruitenwisser. De politie hield de controle nadat zij eerder had geconstateerd dat bij een GVB-bus een paar dingen mis waren.

Verrast

Het GVB was "verrast" door de controle en het feit dat vijftien bussen werden stilgezet, laat een woordvoerder weten. Het vervoersbedrijf is donderdagochtend direct begonnen met een eigen onderzoek naar de geconstateerde gebreken en heeft de eigen inspecties opgevoerd. De vervoerder kijkt vooral kritisch naar de staat van de banden en neemt alle 287 bussen onder de loep.

Het GVB meent dat op basis van het reguliere onderhoudsprogramma een rijverbod niet nodig was geweest. "De veiligheid is geen moment in het geding geweest", aldus de zegsman. Er zijn de laatste jaren ook geen ongelukken met bussen geweest die te wijten waren aan de technische staat van het voertuig. Bij de vijftien bussen die aan de kant zijn gezet, is het euvel volgens het GVB direct verholpen.

Geschrokken

Reizigersvereniging Rover reageerde geschrokken op het resultaat van de politiecontrole. "Bij een aantal bussen moesten zelfs op het eindpunt de banden worden verwisseld voordat naar de garage mocht worden gereden", aldus Rover. "De veiligheid van de voertuigen moet altijd in orde zijn."

De vereniging wil weten welke maatregelen het GVB zal nemen om het onderhoud te verbeteren. Veel reizigers waren gedupeerd doordat door de opgelegde rijverboden hun bus niet verscheen, stelt Rover.

Zorgelijk

Politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zijn geschrokken, net als de Inspectie Verkeer en Waterstaat. "Wat we hebben gehoord van de politie, vinden we zorgelijk", aldus een woordvoerder van de controledienst. "De omvang is verrassend. Dit mag niet voorkomen, dat is duidelijk". De IVW gaat met de politie overleggen over de situatie met de manke stadsbussen.