AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 56-jarige Querido D. veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechter achtte bewezen dat de man jarenlang minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt. Sommige van die slachtoffers waren niet ouder dan negen jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De uitspraak komt niet geheel overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die eiste tijdens de zitting begin deze maand maar liefst twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf komt lager uit omdat de rechtbank rekening heeft gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van D. Ook acht de rechtbank minder feiten bewezen dan de officier van justitie aandroeg.

De verdachte heeft, aldus de rechtbank in zijn motivering, op intensieve wijze een groot aantal jonge jongens seksueel misbruikt. D. richtte zich met name op jongens uit gezinnen met een minder stabiele thuissituatie. Zo kon hij deze kinderen meer tijd en aandacht geven dan hun ouders. De jongens kregen het gevoel een speciale band met de man te hebben.

De rechtbank neemt het D. kwalijk dat de verdacht misbruik heeft gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen. Omdat de seksuele handelingen tussen andere, normale activiteiten plaats hadden, meent de rechtbank dat de kans groot is dat de jongens de rest van hun leven een gevoel van verwarring en onveiligheid zullen voelen.

Enorme leed

D. zal niet eerst zijn celstraf uitzitten voor hij verhuist naar een tbs-kliniek voor behandeling. De officier van justitie had hierom gevraagd. Zij vindt het belangrijk dat het "enorme leed" dat D. zijn slachtoffers en hun families heeft aangedaan, wordt vergolden.

Normaliter mag iemand die wordt veroordeeld tot een combinatie van celstraf en tbs na een derde van de celstraf aan zijn tbs-behandeling beginnen. De rechtbank ziet geen aanwijzingen waarom van dit principe zou moeten worden afgeweken en volgt de eis van de officier dan ook niet.

De politie arresteerde de uit Amsterdam afkomstige D. vorig jaar juni, nadat een slachtoffer aangifte tegen hem had gedaan. Daarna volgden nog vele aangiften. Het OM vervolgde D. voor twaalf gevallen. Hij heeft echter toegegeven dat hij in de loop der jaren circa dertig jongens heeft misbruikt. Dat gebeurde overwegend op zijn boot. Die is door de rechtbank verbeurd verklaard.