AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is de regie over een belangrijke getuige in de zaak tegen de Nomads volledig kwijt. Donderdag had de getuige in kwestie, R.E., moeten verschijnen in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp om een verklaring af te leggen.

Het Amsterdamse gerechtshof behandelt daar het hoger beroep in de zaak tegen veertien Nomads, die worden verdacht van moord op drie clubgenoten.

E. heeft eerder verklaard dat hij een aantal Nomads heeft horen praten over hun betrokkenheid bij de moordpartij. Dat gebeurde, toen hij met hen in een cel verbleef van de rechtbank in Amsterdam, in afwachting van een zitting. E. heeft bescherming gekregen van justitie, maar geeft al maanden niet thuis. Hij verblijft in een onbekend buitenland.

Kwijt

Twee eerdere pogingen hem voor een getuigenverklaring naar Amsterdam te krijgen mislukten. Donderdag moest advocaat-generaal R. Tdlohreg schoorvoetend toegeven dat het OM de getuige kwijt is.

Ook de gang van zaken bij een anonieme getuige lijkt de zaak van het OM te verzwakken. De rechter-commissaris had die getuige afgelopen maandag moeten horen. Dat verhoor werd afgelast, omdat de getuige bang was dat zijn of haar identiteit bij de verdachten bekend zou worden.

Angst

De getuige vreesde dat er op de dag van het verhoor zou worden "rondgereden" door handlangers van de Nomads, om op die manier te bekijken wie er niet op zijn of haar gebruikelijke plaats zou verblijven. De rechter-commissaris heeft begrip getoond voor deze angst en heeft dat in een proces-verbaal vastgelegd.

Volgens de raadslieden heeft de onderzoeksrechter daarmee een flinke tip van de sluier omtrent de identiteit opgelicht: de getuige komt kennelijk uit de omgeving van de verdachten. De getuige is in juni al gehoord. Hij of zij "vermoedt" dat de Nomads een clubbesluit hebben genomen om hun drie clubleden te liquideren.

Ontkennen

Dat is ook de visie van het OM op de zaak. De drie Nomads werden volgens het OM op 11 februari 2004 doodgeschoten in de vergaderruimte van het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek. Hun stoffelijke overschotten werden twee dagen later gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De verdachte Nomads ontkennen en doen er verder het zwijgen toe.

Bij de rechtbank eiste het OM veertienmaal levenslang. De rechtbank achtte slechts doodslag op een van de slachtoffers bewezen en legde de verdachten zes jaar cel op. Zowel de verdachten als het OM gingen tegen dat vonnis in beroep.