MOSKOU - Steeds meer en steeds jongere Russen grijpen naar de alcohol. Gemiddeld drinkt iedere Rus jaarlijks veertien liter pure alcohol, waarvan driekwart in de vorm van sterke drank. Dat komt neer op ongeveer 25 liter wodka of ander gedistilleerd, dat vaak ook nog eens van twijfelachtige kwaliteit is, omdat het illegaal wordt gestookt.

Dat heeft de directeur-generaal van de Russische volksgezondheid, Gennadi Onisjtsjenko, bekendgemaakt. "Maar er wordt ook parfum en huishoudchemicaliën gedronken", zei hij tegen het persbureau Interfax. Volgens de gezondheidsstatistieken grijpen steeds jongere Russen naar de fles. De gemiddelde leeftijd waarop jonge mensen alcohol gaan gebruiken, is van vijftien tot zestien jaar in 1991 gedaald naar elf jaar in 2001.

Ontmoedigen

Siberië, het gebied rond het Altajgebergte en Midden-Rusland zijn volgens Onisjtsjenko 'de ergste gebieden'. In het zuiden van het land ligt het drankgebruik een stuk lager. Dat komt doordat geloof en familietradities daar het gebruik van alcohol ontmoedigen.

Illegale wodka

Eerder deze week werd bekend dat in de eerste negen maanden van dit jaar al 28.000 Russen zijn overleden als gevolg van het drinken van illegaal gestookte wodka. De omzet van illegaal geproduceerde wodka is naar schatting 5 miljard euro per jaar. De voorzitter van de landbouwcommissie van het Russische parlement, Gennadi Koelik, zei dat dat komt doordat de prijs van bier de afgelopen jaren steeds meer is gestegen. In de sovjetperiode was wodka tien keer zo duur als bier, maar nu kost een fles wodka nog maar driemaal zo veel als een fles bier.