AMSTERDAM - De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft zich onzorgvuldig geïnformeerd over de weersverwachting voor dinsdag. Zo zou er geen contact zijn geweest met een weerbureau, meldt de NOS donderdag.

Het hoofd van de medische dienst laat weten dat hij op de site van Meteo Consult heeft gekeken. Volgens hem stond daar op dat het rond de dertig graden zou worden met een fris windje.

Een woordvoerder van Meteo Consult weerspreekt dit. Volgens hem stond er op de website dat het ruim 33 graden zou worden zonder wind. Hij vindt het niet professioneel dat de organisatie van de Vierdaagse geen contact heeft gehad met Meteo Consult.

Grote onzin

Het KNMI noemde het woensdagavond "grote onzin" dat de organisatie verrast kan zijn geweest door de hoge temperaturen. "Ze zijn niet overvallen. Vorige week werd al een hittegolf aangekondigd", aldus een woordvoerder van het weerinstituut.

"De verwachting was toen al tussen de dertig en 35 graden rond de eerste dag en verder oplopende temperatuur de dag erna. Dat is uitgekomen. Er is geen plotselinge weersverandering geweest, juist heel standvastige temperatuur. Ik begrijp niet hoe ze erbij komen", aldus de woordvoerder.

Afgelast

De negentigste editie van de Nijmeegse Vierdaagse werd dinsdagavond afgelast nadat eerder twee wandelaars waren overleden als gevolg van de extreme hitte. Dertig mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

De twee doden waren Nederlandse mannen. Een van hen liep de Vierdaagse voor de dertiende keer. Ze zijn geboren in 1940 en 1948.