UTRECHT - Openbaarvervoerbedrijven lijden jaarlijks miljoenen euro's schade door fraude met de OV-studentenkaart. De Nederlandse Spoorwegen zijn daarbij de grootste gedupeerde. De NS voert daarom in het najaar de controle op deze fraude op met de invoering van computerlijsten, aldus de NS donderdag.

Studenten maken al jaren gebruik van een truc om langer met de kaart te reizen dan is toegestaan. Hierbij doet de student valse aangifte van vermissing of diefstal en krijgt van de Informatie Beheer Groep (IB-G) in Groningen een nieuwe kaart. Zodra studenten stoppen met hun studie en hun kaart moeten inleveren, geven ze deze kaart af en reizen met de oude kaart de rest van het jaar gratis.

Onterecht

De NS kan niet zeggen om welke bedragen het precies gaat maar "wij lopen een flink aantal miljoenen per jaar mis." Volgens de IB-Groep is het niet duidelijk hoeveel van de 29.000 duplicaten in 2005 onterecht zijn uitgegeven. "Het is voor ons onmogelijk te controleren", aldus een woordvoerder.

"We weten dat er studenten zijn die frauderen, maar je weet gewoonweg niet of iemand te goeder trouw is of niet. We moeten vertrouwen op de wettelijke aangiftepapieren die we krijgen bij een nieuwe aanvraag."

Controles

De NS controleert momenteel steekproefsgewijs op de fraude, maar zal in het najaar extra controles invoeren en gaan werken met computerlijsten. De invoering van de ov-chipkaart zal dit soort fraude helemaal moeilijk maken, volgens de NS-woordvoerder. Deze kaart wordt de komende jaren gefaseerd ingevoerd.

Tot die tijd is het opsporen van fraude volgens de NS een "gezamenlijke verantwoordelijkheid. De NS en de IB-Groep moeten samen kijken naar een oplossing. De echte verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de student zelf. Het gaat hier om fraude, en dat is strafbaar. Dat het systeem makkelijk te belazeren is, mag geen vrijbrief zijn."