JERUZALEM - Na ruim een week van hevige strijd tussen Israël en de militante Hezbollah-beweging is er donderdag geen enkel vooruitzicht op een einde aan de oorlog. De Israëlische luchtmacht voerde in de nacht van woensdag op donderdag zeker tachtig luchtaanvallen uit. Ook op de grond breidt de strijd zich uit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Donderdag zochten Israëlische grondtroepen opnieuw de directe confrontatie met militanten van de Hezbollah-beweging. Dat gebeurde langs de grens van Israël en Libanon, vlak bij het grensdorp Avivim. Hoewel woensdag voor het eerst tijdens grondgevechten twee Israëliërs en twee Hezbollah-strijders omkwamen, lieten Israëlische legerbronnen weten dat de grondoperaties aan de grens met Libanon gewoon door zullen gaan.

Luchtaanvallen

Ook de luchtaanvallen gaan onverminderd door. Israëlische gevechtsvliegtuigen bombardeerden in de nacht van woensdag op donderdag een bunker in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet, waar volgens het Israëlische leger vooraanstaande leden van Hezbollah onderdak hadden gevonden. Aan de aanval zouden tientallen vliegtuigen hebben deelgenomen.

Verdoezelen

Volgens Hezbollah voerde Israël geen aanval uit op een 'bunker' in Beiroet, maar op een moskee in aanbouw. "Het lijkt erop dat onze vijand zijn fouten wil verdoezelen met leugens en denkbeeldige successen", meldde Hezbollah volgens de Israëlische krant Haaretz. Het is onduidelijk of bij het bombardement slachtoffers vielen.

De aanval kwam na de gewelddadigste dag in de strijd tussen de sjiitische beweging en Israël. Zeker zeventig Libanezen kwamen woensdag om door meer dan tweehonderd Israëlische aanvallen. Aan Israëlische kant vielen vijf doden.

Humanitaire ramp

Voor de burgers in Zuid-Libanon bestaat het risico op een 'humanitaire ramp', waarschuwde een vrijwilliger van het Rode Kruis donderdag. Duizenden burgers in verscheidene dorpen in Zuid-Libanon zitten ingesloten zonder voedsel en medicijnen. Het gaat volgens de Rode Kruis-medewerker om ongeveer 15.000 mensen die in het gebied vastzitten. Sommigen zochten hun toevlucht in kerken en moskeeën, die vaak ook geraakt worden door Israëlische bommen.

Buitenlanders

De exodus van buitenlanders uit Libanon gaat door, zonder uitzicht op een staakt-het-vuren. In totaal arriveerden al 2500 buitenlanders met marineschepen van meerdere landen op Cyprus. De toestand in de havens van Libanon blijft echter penibel. Duizenden mensen hebben zich daar verzameld om te worden geëvacueerd, maar voorlopig zijn er minder plaatsen op schepen beschikbaar dan er gegadigden zijn.

De internationale gemeenschap verliest haar optimisme over een spoedig einde van de strijd. Een diplomaat uit het team van de Verenigde Naties zei te denken dat het zeker vijf of zes weken zal duren voor de strijd zal worden gestaakt.

Resultaten

Volgens Europese diplomaten heeft Israël zichzelf in de val gelokt schreef het Israëlische dagblad Haaretz. "Jeruzalem kan niet stoppen zonder zichtbare resultaten", aldus de krant. Hierbij is niet langer de vrijlating van de twee door Hezbollah ontvoerde Israëlische militairen het enige doel. De uitschakeling van de militante Hezbollah is een hoofddoel geworden.

Die uitschakeling is mogelijk het grootste probleem voor Jeruzalem. Hezbollah liet woensdag weten dat zijn guerrilla's de strijd "met een arsenaal aan raketten nog maanden kunnen voortzetten en niet slechts weken".

De Libanese premier Fouad Siniora riep woensdag de internationale gemeenschap op te interveniëren. "Kan de internationale gemeenschap toekijken terwijl Israël ons land aan repen scheurt?" aldus Siniora. Volgens hem kwamen driehonderd Libanezen om het leven en raakten duizend burgers gewond.

Peres

De Israëlische vice-premier Shimon Peres trok de aantallen van Siniora donderdag in twijfel. "De cijfers zijn niet acceptabel. Wij geloven dat de informatie die uit Libanon komt totaal onbetrouwbaar is", zei Peres in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hoe hoog het aantal slachtoffers dan wel zou zijn, zei Peres niet.