WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag een omstreden wet geblokkeerd waarin uitbreiding van stamcelonderzoek wordt geregeld, meldde het Witte Huis. Het is het eerste veto van Bush sinds hij 5,5 jaar geleden aan de macht kwam.

Volgens Bush zou de nieuwe wetgeving "moord" op menselijke embryo's toestaan. "Het overschijdt morele grenzen die onze fatsoenlijke maatschappij juist zou moeten respecteren", aldus de president.

Stemmen

Zijn veto was nodig nadat de Amerikaanse Senaat dinsdag met 63 stemmen voor de wet had gestemd en 37 tegen. Vorig jaar stemde het Huis van Afgevaardigden al in met het voorstel dat federale subsidie voor stamcelonderzoek mogelijk maakt.

Stamcelonderzoek kan volgens wetenschappers geneeswijzen opleveren voor tal van aandoeningen die nu nog ongeneeslijk zijn. Maar omdat stamcellen worden onttrokken aan embryo's, zijn conservatieve christenen er fel op tegen. Zij beschouwen stamcelonderzoek als vernietiging van menselijk leven.

Verdeeld

De Republikeinse meerderheid in beide kamers is weliswaar verdeeld over de kwestie, maar de kans is klein dat het Amerikaanse parlement het veto van de president ongedaan kan maken. In zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden moet een veto van de president met twee derde meerderheid worden weggestemd.