DEN HAAG - De lijst van de Socialistische Partij (SP) blijft bovenaan ongewijzigd. Zoals verwacht is Jan Marijnissen opnieuw lijsttrekker, gevolgd door Agnes Kant. De huidige negenkoppige fractie in de Tweede Kamer wil door. In de peilingen staat de SP op een enorme winst waarbij ze zou uitkomen op zestien tot 22 zetels. De definitieve lijst wordt 23 november vastgesteld.

De SP trekt opnieuw een aantal mensen aan die gewend zijn op de barricaden te klimmen. Bekendste van hen en meteen de eerste nieuweling op nummer tien is de vakbondsman Hubert Vankan die werkte voor de spoorwegvakbond VVCM en de verpleegkundigenbond NU'91. De mensenrechtenactiviste Alejandra Slutzky staat op elf en op dertien staat Hans van Heijningen, die coördinator is van het solidariteitsfonds XminY en initiatiefnemer van Attac Nederland. Op twaalf staat opnieuw Ewout Irrgang, financieel-economisch adviseur van de fractie en betrokken bij het Nieuw Republikeins Genootschap.

Onder de eerste tien kandidaten zijn vier vrouwen te vinden. Zeker dertien van de 25 kandidaten hebben een academisch titel. Ook staan op de lijst twee Statenleden, vier raadsleden en drie afdelingsvoorzitters. De partij zegt voldoende reserve achter de hand te hebben.

De conceptlijst is opgesteld door een commissie die was aangewezen door het partijbestuur. Tijdens het SP-congres op 23 november stellen de bijna zevenhonderd gekozen afgevaardigden de definitieve lijst en het verkiezingsprogramma vast.