DEN HAAG - De Tweede Kamer keert terug van het zomerreces om te debatteren over de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Dat heeft de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen (VVD) woensdag besloten. De commissie gaat met minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) in conclaaf over de te volgen koers van Nederland. Het debat is aangevraagd door GroenLinks en dat verzoek wordt gesteund door de andere linkse oppositiepartijen PvdA en SP.

GroenLinks vindt dat Bot onmiddellijk politieke steun moet geven aan een voorstel van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en de Britse premier Tony Blair. Zij willen een VN-vredesmacht van enkele duizenden militairen sturen naar het grensgebied van Libanon en Israël. De Israëlische premier Ehud Olmert heeft eerder deze week aangegeven wel iets te zien in dat voorstel.

GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi wil dat Nederland hard inzet op de beëindiging van de oorlog. De oproep van Bot aan beide partijen om 'actief een oplossing te zoeken voor het conflict' volstaat volgens Karimi niet.

Vrijbrief

PvdA-Kamerlid Bert Koenders, die deel uitmaakt van de commissie, zei maandag dat Nederland een staakt-het-vuren moet ondersteunen dat per direct ingaat. Daarnaast moet de Nederlandse regering Israël veel duidelijker maken dat zelfverdediging geen vrijbrief is om burgers te straffen, zei de sociaaldemocraat. De Kamercommissie vindt volgens Koenders ook dat Nederland het sturen van een internationale troepenmacht moet steunen.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt het onnodig dat de Kamer wordt teruggeroepen van het zomerreces. Hij vindt dat Israël het recht heeft zijn burgers en soldaten te verdedigen en te steunen.