WASHINGTON - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond een communicatiecentrum van het Iraakse leger in het zuiden van Irak gebombardeerd. Irak had geschoten op de vliegtuigen die een controle uitvoerden boven een 'no-fly'-zone. Dat meldt het Pentagon in Washington.

Het communicatiecentrum ligt 135 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het was het eerste incident nadat Bagdad woensdag instemde met de resolutie van de Verenigde Naties over nieuwe wapeninspecties.

Schending

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld suggereerde vorige week dat aanhoudende aanvallen van Irak op gevechtsvliegtuigen die controles uitvoeren een schending van de VN-resolutie betekenen. Een bron binnen de Amerikaanse regering zei vrijdag nogmaals dat de Verenigde Staten aanvallen op de luchtpatrouilles zien als een schending van de resolutie. De VS zouden dan Irak aan kunnen vallen zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad.

Incidenten

Het aantal incidenten met Amerikaanse en Britse luchtpatrouilles boven de 'no-fly' zones boven Noord- en Zuid-Irak is de laatste maanden sterk toegenomen. Dit jaar waren dat er al 57.