HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft woensdag bepaald dat Holleeder en vijf andere verdachten voorlopig achter slot en grendel blijven. Het voorarrest van de 47-jarige Marcel K. wordt voor de duur van een maand opgeschort, zo heeft de rechtbank bepaald. K. geldt als de financiële man van de afpersingsorganisatie van 'topcrimineel' Willem Holleeder.

K. drijft twee ondernemingen met gokautomaten op de Amsterdamse Wallen. Volgens de rechtbank heeft hij dinsdag, tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak rond Holleeder, aannemelijk kunnen maken dat hij zelf de bedrijfsvoering van die zaken op zich moet nemen.

Zwakker

Alle advocaten hebben tijdens die zitting gepleit voor vrijlating van hun cliënten. Bram Moszkowicz, de raadsman van Holleeder, betoogde dat de zaak van justitie de afgelopen maanden alleen maar zwakker is geworden. Dinsdag bleek dat officieren van justitie Koos Plooy en Fred Teeven een van de vermeende slachtoffers van Holleeder c.s. niet geloven. Deze zakenman, John Wijsmuller, ontkent in alle toonaarden dat hij door Holleeder is afgeperst.

Behalve Wijsmuller zeggen ook twee andere vermoedelijke slachtoffers dat hen geen geld is afgeperst. In het geval van Wijsmuller vermoeden Plooy en Teeven dat hij de afpersing ontkent uit angst voor Holleeder, die een uiterst gewelddadige reputatie heeft. Mogelijk vreest hij ook dat er zaken op tafel zullen komen die, wat Wijsmuller zelf betreft, het daglicht niet verdragen.

Tegen Wijsmuller hebben eerder onderzoeken gelopen naar financiële malversaties.

Getuigen

Moszkowicz noemde de beslissing van de rechtbank om Holleeder langer vast te houden "niet geheel onbegrijpelijk", vooral omdat er in het lopende vooronderzoek bij de rechter-commissaris nog tachtig getuigen moeten worden gehoord. De balans van in elk geval een deel van die verhoren zal worden opgemaakt op 6 oktober, als er opnieuw een pro forma-zitting zal plaatsvinden.

Holleeder verblijft momenteel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Moszkowicz probeert zijn cliënt via een interne bezwaarprocedure naar een gevangenis met een milder regime overgeplaatst te krijgen. Eerder protesteerde hij tegen het feit dat hij Holleeder in de EBI uitsluitend achter glas mag spreken.

Kort geding

Dat bezwaar is zojuist van de hand gewezen, meldt de raadsman. Hij spant een kort geding aan tegen de Staat over deze kwestie. Dit zal binnen twee weken dienen.

Eerder deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie een vierde anonieme getuige wil inzetten. Deze getuige zou rechtstreekse wetenschap hebben van Holleeders betrokkenheid bij een levensdelict. De rechter-commissaris beslist binnenkort of deze getuige gebruikt mag worden.