HILVERSUM - Jan van den Brink, minister van Economische Zaken van 1948 tot 1952, is woensdagochtend vroeg in zijn slaap in een ziekenhuis in Hilversum overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Van den Brink is 91 jaar geworden.

De econoom Van den Brink, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), was in 1948 de jongste minister ooit. Hij zat in drie kabinetten: het kabinet-Beel, waarin hij de zieke dr. G.W.M. Huysmans verving, het kabinet-Drees-Van Schaik en het eerste kabinet-Drees. Als minister was hij nauw betrokken bij de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In enkele nota's zette hij de lijnen uit voor een vergaande industrialisering van Nederland.

Na zijn ministerschap ging Van den Brink werken bij de Amsterdamsche Bank, een van de voorlopers van ABN Amro. Van 1964 tot 1978 was hij lid van de Raad van Bestuur en later voorzitter van de AMRO Bank, ontstaan uit de fusie van de Amsterdamsche en de Rotterdamsche Bank. Van den Brink, zoon van een tapijtfabrikant uit Laren (NH), studeerde economie aan de Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg. Na zijn afstuderen in 1940 werkte hij twee jaar aan het proefschrift Maatschappijstructuur en werkgelegenheid.

Na zijn pensionering was Van den Brink als kunstenaar actief. Hij exposeerde onder meer in het Singer Museum in zijn geboorteplaats Laren.