NIJMEGEN - Slechts een kleine groep wandelaars heeft zich woensdag bij de start van de Nijmeegse Vierdaagse gemeld om te gaan wandelen, ondanks de afgelasting dinsdag. Twee deelnemers kwamen op de eerste dag van de Vierdaagse om het leven. Het was zo warm dat veel wandelaars in de problemen kwamen. Eén van de dodelijke slachtoffers is onwel geworden op de Oosterhoutse dijk in Lent.

De overleden wandelaars zijn beide mannen, waarvan een geboren is in 1940 en de ander in 1948. Dat meldde burgemeester Guusje ter Horst woensdag tijdens een persconferentie. In drie ziekenhuizen liggen nog zes mensen. Van één patiënt is de toestand onduidelijk, twee anderen zijn er nog niet goed aan toe, maar buiten levensgevaar.

De meeste wandelaars hebben begrip voor het besluit van de organisatie om de Vierdaagse niet door te laten gaan, maar zijn wel teleurgesteld. Duizenden deelnemers verlaten dan ook de stad in de loop van de dag, zo voorspelt de organisatie.

Militairen

Ook de militairen, die woensdag zonder bepakking hadden mogen lopen, vertrekken uit Nijmegen. Het militaire kamp Heumensoord maakt zich gereed voor het vertrek van de 5000 soldaten die deelnamen aan de Vierdaagse. De 1500 Nederlanders die daar zaten vertrekken woensdag met bussen, de buitenlandse militairen hebben langer de tijd om hun terugreis te regelen.

Politie

De politie riep in de vroege ochtend op niet naar Nijmegen te komen voor de Vierdaagsefeesten. De kans was volgens de politie groot dat feestgangers vast zouden komen te zitten in het verkeer rond de stad, wat bij de extreem hoge temperaturen voor gezondheidsrisico's zorgt. De politie verwacht inmiddels geen verkeersproblemen mee wat betreft de doorstroming.

De organisatie heeft een groot deel van de routering al verwijderd en zal in de loop van de dag afzettingen opruimen.

Hitte

De organisatie gelastte het evenement af omdat zij de hulpverlening voor de 48.000 wandelaars de komende dagen niet kon garanderen. Door de hitte tijdens de negentigste editie van de Vierdaagse werden honderden mensen onwel. Naast de twee overleden deelnemers, ligt nog een persoon in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee andere deelnemers zijn na reanimatie buiten levensgevaar.

Slachtoffer

Een van de twee mensen die dinsdag om het leven kwam is een ervaren wandelaar die dit jaar voor de dertiende keer meedeed aan de Vierdaagse. Dat schrijft een kind van het slachtoffer op het internetforum van de vierdaagsewebsite. "Via deze weg wil ik laten weten dat mijn vader een zeer ervaren Vierdaagseloper was. De berichten over niet genoeg drinken en/of eten zijn niet op hem van toepassing. Hij verkeerde in goede gezondheid en was gedegen voorbereid." Wie het andere slachtoffer is, is nog onduidelijk.

1972

Het is eenmaal eerder voorgekomen dat er doden zijn gevallen bij de wandeltocht. Dat gebeurde in de editie van 1972, die tot nu bekend stond als de warmste Vierdaagse ooit. Het werd toen overigens iets minder warm dan dit jaar met een hoogste temperatuur van net geen 32 graden. De tocht is toen niet afgelast omdat de omstandigheden minder extreem waren.