JAKARTA/PANDANGARAN - Het dodental van de tsunami die de Javaanse zuidkust maandag trof, is opgelopen tot 550. Dat heeft de nationale rampenbestrijdingsdienst van Indonesië woensdag bekendgemaakt. Naschokken en geruchten over een nieuwe tsunami leidden woensdag opnieuw tot paniek in het rampgebied.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Doordat het zoeken naar overlevenden in de puinhopen van getroffen dorpen nog in volle gang is, zal het dodental verder oplopen. Ruim 270 mensen gelden nog als vermist. Ten minste 382 personen raakten gewond door de vloedgolven die maandag aan het einde van de middag toesloegen. Circa 53.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven.

Paniek

De tsunami werd veroorzaakt door een zeebeving in de Indische Oceaan die een kracht had van 7,7 op de schaal van Richter. Sinds die zware aardschok maandagmiddag hebben seismologen zeker 52 naschokken gevoeld. In de stad Pangandaran, waar woensdag opnieuw trillingen werden gevoeld, leidden geruchten over een naderende vloedgolf tot massale paniek.

Honderden bewoners vluchtten uit hun noodonderkomens de heuvels in. Politie en reddingsdiensten slaagden er niet in de menigte tot kalmte te brengen.

Lichamen

Op het strand van de vissersplaats Pangandaran, populair bij rugzaktoeristen, werden woensdagochtend nog vijf lijken gevonden. In een inderhaast opgerichte mortuarium bij de verwoeste kust lagen meer dan tien lichamen in gele lijkenzakken. Met bulldozers groeven militairen een massagraf voor dertig personen.

Het natuurgeweld heeft zeker vier buitenlanders, onder wie een Nederlander het leven gekost. "Ik zag een huis op me afkomen, maar ik kon niet wegrennen. Het stopte twintig meter voor mij", vertelde de vakantiegangster Anne-Marie Kingmans. "We werden niet gewaarschuwd. Mensen kwamen plotseling aanrennen", aldus de Nederlandse die eraan toevoegde dat de golven een boot in de lobby van haar hotel spoelden.

Waarschuwingen

In de Indonesische media is woensdag stevige kritiek geuit op het feit dat de autoriteiten niemand waarschuwden voor dreigende vloedgolven. Zij kregen wel een melding van het tsunamiwaarschuwingscentrum in de Stille Oceaan, maar vervolgens bleef die informatie in Jakarta hangen. De rampenbestrijdingsdienst heeft volgens The Jakarta Post sinds de tsunamiramp van eind 2004 "niets noemenswaardigs" gedaan om burgers voor te bereiden op rampen.

Het tsunamicentrum in de Indonesische hoofdstad is nog in aanbouw. Het kan nog wel tot 2008 duren voordat een tsunamiwaarschuwingssysteem op het archipel functioneert. Tot de aanleg van het systeem werd besloten na de vloedgolven van eind 2004 die 170.000 Indonesiërs het leven kostten.