AMSTERDAM - De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft vrijdag aangifte gedaan bij justitie tegen het maandblad Quote en hoofdredacteur Jort Kelder. Volgens Endstra hebben het blad en zijn hoofdredacteur zich schuldig gemaakt aan smaad dan wel laster. Endstra meldt dit vrijdagmiddag in een fax aan het ANP.

De aangifte stoelt op uitlatingen van Kelder donderdag tijdens een kort geding van Endstra tegen Quote voor de rechtbank in Amsterdam, aldus de vastgoedhandelaar. Hij eiste in die procedure dat de speciale editie Quote 500 Rijkste Nederlanders uit de handel wordt genomen. De naam van Endstra prijkt op nummer 36 van de lijst. Quote deed de notering vergezeld gaan van een foto van Endstra en dat tast volgens de onroerend-goedmagnaat zijn veiligheid aan.

"Dreigtelefoontjes"

Blijkens de aangifte, opgesteld door Endstra's raadsman J. Pen, heeft Kelder zich aan het eind van de kort-gedingzitting smadelijk uitgelaten. Kelder zou betoogd hebben dat degenen die iets zeggen dat Endstra onwelgevallig is "voor hun leven moeten vrezen". Ook zou Kelder hebben gezegd dat Quote eerder over Endstra wilde publiceren, maar dat daar na dreigtelefoontjes van is afgezien. Endstra wijst die beweringen van de hand. In december publiceert Quote een interview met de vastgoedhandelaar.

Het "steekt" Endstra vooral dat Kelder zijn uitlatingen deed "ten overstaan van de vrijwel volledig aanwezige Nederlandse pers", aldus de aangifte. Daarbij komt dat de Quote-voorman zijn opmerkingen op radio en televisie heeft herhaald, stelt advocaat Pen.

Vermeende banden met onderwereld

Endstra is de afgelopen jaren herhaaldelijk in de publiciteit gekomen, vooral vanwege zijn al dan niet vermeende banden met de onderwereld. Dit jaar heeft de politie hem herhaaldelijk moeten waarschuwen voor mogelijke aanslagen op zijn leven.

Kelder ontkent

Jort Kelder had vrijdagavond nog niets vernomen over het bestaan van de aangifte. Hij reageert er gelaten op. "Ik heb tijdens het kort geding niet meer gedaan dan de rechter schetsen wat er gebeurde als de redactie van Quote verhalen over Endstra in voorbereiding had."

Kelder blijft erbij dat er toen dreigende of waarschuwende telefoontjes zijn binnengekomen. Deze waren afkomstig van anonieme bellers of bronnen uit de vastgoedwereld, aldus Kelder. Endstra zelf heeft zich nooit dreigend uitgelaten.

Het decembernummer van Quote bevat een interview met de omstreden vastgoedhandelaar.

Op 21 november beslist de rechter over Endstra's eis in kort geding.