DEN HAAG - Pim Fortuyn en CDA-leider Balkenende hebben in november vorig jaar afgesproken elkaar tijdens de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer niet het leven zuur te maken, maar de pijlen te richten op de paarse coalitie.

In het vrijdag gepresenteerde boek 'In de ban van Fortuyn' maken de journalisten Jutta Chorus en Menno de Galan melding van een bijeenkomst in november vorig jaar. Aanleiding was een bericht in De Telegraaf, waarin Balkenende zegt dat Fortuyn geen hoogleraar meer is. "De enige professor die lijsttrekker is, ben ik zelf," aldus Balkenende.

"Professor Pim" is ontdaan en Balkenende nodigt hem uit om een borrel te drinken. Het prominente CDA-lid Hans Hillen, die de ontmoeting arrangeerde, zegt in het boek: "Ze hadden ongeveer dezelfde agenda. Ze konden veel bij elkaar halen. Dat deden ze liever dan tegenstanders zijn."

De campagneleider van Leefbaar Nederland, Kay van de Linde, spreekt over een "non-agressiepact". "Ze spraken af dat Balkenende Paars zou aanvallen en niet Pim," aldus Van de Linde in het boek. Fortuyn heeft volgens Van de Linde gezegd niet met Balkenende een coalitie aan te gaan, als die zijn belofte zou verbreken.