NIJMEGEN - Dat de Nijmeegse Vierdaagse is afgelast, is doorgedrongen bij veel van de deelnemers. Slechts een kleine groep wandelaars kwam woensdagmorgen tevergeefs naar de start. "Er is meer pers dan er wandelaars zijn", merkte een Duitse deelnemer op.

De Vierdaagse werd door de organisatie in overleg met burgemeester Guusje ter Horst en de hulpdiensten dinsdagavond afgelast nadat eerder twee wandelaars waren overleden.

Respect

Charlie Bierman uit Eerbeek was een van de deelnemers die nog niet wist van de afgelasting. Hij vindt het met het oog op respect voor de overleden personen terecht dat het evenement is afgeblazen. Bierman had dinsdag met het warme weer veel mensen zien overgeven. Hij vermoedt dat menigeen wel voldoende had gedronken maar onvoldoende had gegeten.

Amsterdammer Rudy Arts die voor de elfde keer mee zou doen, wist al dat de Vierdaagse vroegtijdig was beëindigd. Wel was hij verbaasd toen hij het hoorde. Dat deze dag is afgelast begrijpt hij, maar dat ook de rest van de Vierdaagse is geschrapt vindt hij "een trieste maatregel".

Wedren

Volgens een woordvoerder van de Vierdaagse is het woensdagochtend rustig gebleven op de startlocatie op de Wedren in Nijmegen. De stemming onder de wandelaars die wel kwamen opdagen, was gelaten. Ze waren uiteraard teleurgesteld, maar toonden ook begrip. Een aantal deelnemers hing nog wat rond de Wedren, maar droop uiteindelijk af naar huis.

Onder de mensen die nog niet hadden gehoord dat de Vierdaagse was afgelast, waren veel buitenlanders. Zij krijgen een folder met tekst en uitleg. Er kwam onder meer een groep Japanners die het nieuws nog niet hadden gehoord. "We hebben ze het met handen en voeten moeten vertellen."

Gladiolen

Er was op de Wedren een kleine troost voor de wandelaars. Iedereen kreeg een gladiool mee naar huis. Die bloemen worden normaal alleen uitgedeeld tijdens de feestelijke intocht op de laatste dag van de Vierdaagse.

Huwelijk

Het 'Vierdaagsehuwelijk' dat voor vrijdag op de agenda stond in Grave, gaat in aangepaste vorm door. Dat meldde de gemeente Grave woensdag. Twee deelnemers aan de Vierdaagse geven elkaar dan het jawoord.

De Vierdaagse zou op vrijdag door Grave trekken en de bruid en de bruidegom zouden bij doorkomst in het huwelijk treden. "Bruid en bruidegom hebben laten weten dat ze graag willen trouwen. Wel zijn de locatie en het programma inmiddels gewijzigd", aldus een woordvoerder van de gemeente.