NIJMEGEN - Wim Janssen, algemeen manager van de Vierdaagse, zei dinsdagavond dat de grenzen bereikt werden vanwege de extreme weersomstandigheden. "Het beroep dat dinsdag na twaalf uur 's middags op de hulpdiensten is gedaan door wandelaars van de Vierdaagse was dermate groot, dat de grenzen bereikt werden."

"Voor woensdag moest rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de weersomstandigheden. De hulpdiensten kunnen dat absoluut niet aan. Wij vinden dat we het onze wandelaars niet aan kunnen doen onvoldoende zorg te kunnen garanderen. Daarom hebben we, nadat diverse opties zijn overwogen, moeten besluiten de marsen af te gelasten", zei Janssen.

De organisatie, de gemeente Nijmegen, politie en tal van andere betrokkenen beraden zich later op de avond over alle consequenties die het unieke besluit heeft, aldus Jansen.

Ambulances

Volgens Jansen verslechterden de weersomstandigheden na het middaguur snel. Ambulances reden af en aan, maar konden niet aan de enorme hulpvraag voldoen. Bij de EHBO-post op het start- en finishterrein van de Vierdaagse liepen de wachttijden voor minder spoedeisende hulp op tot uren.

Onbegrip

Deelnemers aan de Vierdaagse hebben dinsdagavond met onbegrip gereageerd op de afgelasting van het evenement. Vooral het argument dat de hulpdiensten niet in staat zouden zijn om voldoende zorg te bieden in het hete weer, valt bij velen verkeerd. "Daar moet een organisatie die 48.000 wandelaars op pad stuurt toch op voorbereid zijn. Ik begrijp dat niet", aldus Noelle Niesten uit Maastricht in een reactie.

Volgens Niesten is het wel vaker zo warm geweest tijdens een Vierdaagse. "En toen werden de marsen met tien kilometer ingekort. Waarom daar nu niet voor gekozen is, is mij volstrekt onduidelijk." Het volledige wandelfestijn schrappen is erg rigoureus, ondanks het feit dat mensen zijn bezweken zouden zijn aan de hitte.

Els Depondt, eveneens uit Maastricht, ziet haar tiende deelname aan de Vierdaagse in duigen vallen. "Het is gewoon belachelijk. Het spijt me." Ze kan zich goed voorstellen dat er extra maatregelen nodig zijn na een snikhete wandeldag als dinsdag en dat mensen beschermd moeten worden.

Depondt: "Wat ik niet begrijp is dat de organisatie daar geen mouw aan kan passen. We kunnen veel vroeger van start gaan en minder kilometers maken. Bovendien zou het donderdag en vrijdag iets minder heet worden."