BEIROET/JERUZALEM - Israël wijst een internationale stabilisatiemacht in het zuiden van Libanon om een eind te maken aan de crisis niet meer categorisch af. Dat zei minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken dinsdag na overleg met een delegatie van de Verenigde Naties.

Livni zei volgens de krant Haaretz na een gesprek in Jeruzalem met de speciale VN-gezant Vijay Nambiar dat Israël de voorkeur geeft aan de stationering van het Libanese leger in Zuid-Libanon, maar dat "we ook andere aangedragen oplossingen zullen overwegen".

Israël en de VN zouden nog van mening verschillen over de implementatie van het plan. Israël eist dat de door de Libanese Hezbollah en Palestijnse Hamas vastgehouden militairen eerst worden vrijgelaten. Pas daarna wil Israël stoppen met het militaire offensief.

Interventiemacht

Het plan van een interventiemacht in Zuid-Libanon komt van VN-topman Kofi Annan en de Britse premier Tony Blair. De troepen zouden moeten verhinderen dat de sjiitische beweging Hezbollah Israël nog langer bestookt met raketten waarna Israël de aanvallen op Libanon kan stoppen.

In Brussel zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, na overleg met Annan dat een aantal Europese landen bereid is bij te dragen aan zo'n internationale stabilisatiemacht. Annan wil dat de Veiligheidsraad zich snel gaat buigen over het voorstel.

Beiroet

Het geweld ging dinsdag gewoon door. De Israëlische luchtmacht nam het Libanese leger bij Beiroet onder vuur en doelen in Tyrus. Ook werd de hoofdweg naar Syrië weer gebombardeerd. Er vielen 28 doden en 88 gewonden. Sinds de gevechten zeven dagen geleden begonnen zijn 245 Libanezen omgekomen.

Hezbollah schoot als reactie weer tientallen raketten af op Noord-Israël waaronder Haifa. In een park in de kustplaats Nahariya kwam een Israëli om en vielen vijf gewonden. Hiermee komt het dodental in Israël op 25: dertien burgers en twaalf militairen.

Gevangenen vrijlaten

Een ander teken dat de Israëlische positie mogelijk verandert is op te maken uit de opmerkingen van minister van Openbare Veiligheid Avi Dichter. Die zei dinsdag dat Israël mogelijk toch moet overwegen gevangenen vrij te laten in ruil voor de Israëlische gijzelaars.

Hezbollah en Hamas eisen beide de vrijlating van de Palestijnse en Arabische gevangenen die in Israëlische gevangenissen zitten. In het verleden heeft Israël vaker gevangenen vrijgelaten om gijzelaars of de stoffelijke resten van soldaten terug te krijgen.

Maar het offensief in Libanon zal nog zeker enkele weken doorgaan, zei de plaatsvervangend chefstaf van het Israëlische leger Moshe Kaplinsky dinsdag. "Als wij terreur bestrijden, is dat een oorlog die erg precies gevoerd moet worden, erg schematisch en dat kost tijd".

Nederlanders

Maandag en dinsdag hebben zich nog eens tweehonderd Nederlanders aangemeld bij de Nederlandse ambassade in Beiroet, die weg willen uit Libanon. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dinsdagavond gezegd.

Veel van hen deden dat naar aanleiding van een sms die de ambassade dinsdagochtend uitzond naar Nederlanders in Libanon die bij daar bekend zijn. De diplomatieke dienst gaat bekijken hoe en wanneer zij kunnen worden vervoerd.

Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden voor evacuatie. Tot nu toe hebben ongeveer driehonderd Nederlanders het crisisgebied in konvooi verlaten. Het gaat in totaal om zevenhonderd Nederlandse staatsburgers die voor repatriëring in aanmerking komen.

Evacuatie

In Libanon komt de evacuatie van buitenlanders op stoom. Britse en Amerikaanse marineschepen zullen deze week nog voor de kust van Libanon verschijnen voor een grootschalige evacuatie van hun staatsburgers. Ook de VN hebben besloten honderden stafleden en hun familieleden te evacueren.

In Libanon zijn een half miljoen mensen ontheemd geraakt als gevolg van de zware Israëlische aanvallen. Er is sprak van een "catastrofale" situatie in het land, verklaarde het hoofd van het VN-kinderfonds Unicef in de Libanese hoofdstad Beiroet, Roberto Laurenti.

Laurenti is vooral bezorgd over de situatie van mensen die zijn gestrand in huizen, ziekenhuizen en scholen in het zuiden. Israël voert hier veel aanvallen uit. Volgens Laurenti nemen de voorraden voedsel en medicijnen in het Arabische land in rap tempo af.