NIJMEGEN - De negentigste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdag voortijdig geëindigd in een drama. Twee wandelaars overleden, een persoon ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en twee anderen zijn na reanimatie buiten levensgevaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De organisatie van het wandelevenement besloot dinsdagavond in overleg met burgemeester Guusje ter Horst en de hulpdiensten de Vierdaagse af te gelasten. Ter Horst zei later: "Woensdag zijn nog slechtere omstandigheden voorspeld. Het is onverantwoord om door te gaan." De weersomstandigheden voor met name woensdag waren verre van rooskleurig.

Er kwamen een kleine driehonderd meldingen binnen van mensen die voornamelijk door hitte onwel waren geworden. Dertig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Of het vooral om wandelaars of ook om toeschouwers gaat, is nog niet bekend. Veel mensen hebben urenlang in de brandende zon wandelaars staan aanmoedigen

42 graden

Volgens marsleider Wim Jansen verslechterden de weersomstandigheden na het middaguur snel. De temperatuur vlak boven de grond klom rond twee uur naar de 42 graden. Ambulances reden af en aan, maar konden niet aan de enorme hulpvraag voldoen.


Foto: Stefan Volmer |Ambulance voert onder politiebegeleiding een uitgeputte loper af, Strandpark Slijk-Ewijk

Bij de EHBO-post op het start- en finishterrein van de Vierdaagse liepen de wachttijden voor minder spoedeisende hulp op tot uren. Vooral op een onbeschut dijkje bij Lent waren de omstandigheden bar, vertelden wandelaars.

Routering

De routering van de wandeltocht van woensdag is dinsdagavond en -nacht weggehaald. De marsleiding wil zo voorkomen dat mensen woensdag op eigen houtje toch gaan lopen. Voor de wandelaars is een informatienummer ingesteld: 0900-4322473. Het gsm-netwerk in de regio Nijmegen is kort nadat de afgelasting bekend werd enige tijd plat gegaan.

Deelnemers aan de Vierdaagse reageerden dinsdagavond veelal met onbegrip. Vooral het argument dat de hulpdiensten niet in staat zouden zijn om voldoende zorg te bieden in het hete weer, valt verkeerd. Het volledige wandelfestijn schrappen is volgens velen te rigoureus. Ze zouden liever zien dat de organisatie de start vervroegt en de marsen inkort.

Vrijwilligers van het Rode Kruis zullen woensdagochtend vroeg aanwezig zijn bij de start om wandelaars op te vangen. Een woordvoerster verwacht een aanzienlijk aantal deelnemers die niet weten van de afgelasting. Dat geldt zeker voor hen die om 04.00 uur starten.

Vierdaagsefeesten

De Vierdaagsefeesten, met doorgaans ruim een miljoen bezoekers, gaan welgewoon door, maar ingetogen. Volgens Wim Smids, directeur van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) hoeven alleen de artiesten een topprestatie in de hitte te leveren en kunnen de wandelaars gewoon toekijken. Op de grote podia is elke avond om 20.00 uur een minuut stilte voor de overleden wandelaars.

Het is eenmaal eerder voorgekomen dat er doden zijn gevallen bij de wandeltocht. Dat gebeurde in de editie van 1972, die tot nu bekend stond als de warmste Vierdaagse ooit. Het werd toen overigens iets minder warm dan dit jaar met een hoogste temperatuur van net geen 32 graden. De tocht is toen niet afgelast omdat de omstandigheden minder extreem waren.