AMSTERDAM - Een koeltoren van het oude postgebouw bij het Centraal Station in Amsterdam is inderdaad de bron van de legionellabesmetting vorige week. Laboratoriumonderzoek heeft dat aangetoond, meldt de GGD van de hoofdstad dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De toren is vorige week dinsdag al uit voorzorg gesloten. De besmetting heeft aan een persoon het leven gekost. In totaal zijn 27 mensen besmet. De GGD verwacht niet dat er nog meer patiënten opduiken. De meeste mensen worden zes tot zeven dagen na de besmetting ziek, en de toren is al een week dicht.

Bacteriën

Onderzoekers hebben de bacteriën van de patiënten vergeleken met de organismen in de koeltoren. Ze bleken van precies dezelfde soort te zijn. Eerder werd al duidelijk dat een legionellabesmetting in Almelo vorige week helemaal los staat van die in Amsterdam.

De GGD kwam de koeltoren op het spoor dankzij gegevens van de patiënten. De dienst vergeleek de plekken waar ze waren geweest met elkaar en kon zo het gebied aanwijzen waar de bron zich moest bevinden. Al snel kwam het oude postgebouw in beeld. Daarin huist tijdelijk ook het Stedelijk Museum. Verder huren enkele bedrijven er kantoorruimte.

Airconditioning

De koeltoren hangt samen met de airconditioning van het gebouw. De warme lucht die het klimatisatiesysteem uitblaast, wordt er met water afgekoeld, waardoor nevel wordt gevormd. Daarin kan de legionellabacterie gedijen.