AMSTERDAM - Een nieuwe hittegolf is bijna een feit. Wanneer de temperatuur woensdag de grens van 25 graden overschrijdt, mag de tweede hittegolf van deze zomer worden bijgeschreven. Niet iedereen is even blij met de tropische temperaturen. Op verschillende plaatsen in het land zorgde de aanhoudende warmte dinsdag voor problemen.


Foto: Paola Beoletto l Kroegbazen lokken klanten met leuke 'extraatjes'.

De overlast van de naderende tweede hittegolf in Nederland blijft vooralsnog binnen de perken. Botulisme, ongedierte of stankoverlast geven nog geen noemenswaardige problemen. Daar tegenover staat dat er hoge concentraties toxine van blauwalgen zijn aangetroffen in sloten, grachten en vijvers. De verwachting is dat de hitte nog enkele dagen zal aanhouden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat neemt een reeks maatregelen om de droogte tegen te gaan. Zo sloot het de sluizen bij het IJsselmeer en het Haringvliet vrijwel helemaal af. Ook moest het waterpeil in het IJsselmeer verhoogd worden. Deze maatregelen waren nodig om de waterkwaliteit te beschermen, de voorraad drinkwater te vergroten en de elektriciteitsvoorziening op peil te houden.

Riool

De gemeente Roermond heeft last van stank en riep haar inwoners op zo nu en dan wat emmers water in de rioolputten te gooien. Op veel plaatsen in Roermond stijgt een onprettige geur op uit de straatkolken. De kolken staan droog omdat het al een tijd niet meer geregend heeft.


Foto: Reinier van Assen l Kurkdroog gras vat vlam in Dalfsen

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen krijgt extra water tijdens hun werk. Aangezien ze geen grote hoeveelheden water mee kunnen nemen heeft de directie besloten dat ze op vijftig stations gratis water kunnen krijgen. Deze maatregel zal van kracht blijven zolang de periode met hoge temperaturen aanhoudt.

Dieren

Niet alleen mensen zuchten onder het zomerse weer. Ook dieren hebben last van de aanhoudende warmte. De Algemene Inspectiedienst heeft de afgelopen dagen tientallen meldingen binnengekregen. Deze meldingen gingen vooral over dieren die te weinig drinkwater en schaduw krijgen.

Veluwe

De brandweer in Harderwijk pompt droogstaande poelen in de bossen op de Veluwe vol water om de dorstige dieren te helpen. Met een tankwagen wordt geregeld de bossen in gereden. "In de tank kan 4.000 liter die een keer of vijf geleegd wordt. Het is voor de dieren een opluchting en de brandweerlieden leren het terrein zo beter kennen", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Speurhonden

Ook de speurhonden hebben het dinsdag moeilijk. Toeristen die de Baantjer-toer op de Amsterdamse Wallen volgen, moeten het even zonder de viervoeters stellen. Door de hitte kunnen de honden amper meer de juiste geur volgen en hebben ze steeds meer moeite het 'lijk' te vinden.

Het excursiebureau Van Aemstel Produkties had in het voorjaar speurhonden geïntroduceerd die toeristen zelfstandig door de rosse buurt kunnen leiden. De hond moest de toeristen uiteindelijk naar het 'lijk bij de kerk' brengen, gespeeld door dakloze Arie. De toer is gebaseerd op een boek van Appie Baantjer.


Foto: S.E. Houdel l Hond zoekt verkoeling in teiltje water

Een deel van de Nederlandse detailhandel ondervindt nadelige gevolgen van de hitte. De consument geeft weliswaar grif geld uit aan verkoelende en 'natte' levensmiddelen, buitensportartikelen, barbecues en digitale camera's. Zij mijdt echter massaal meubelboulevards, tapijtzaken en schoenenwinkels.


Foto: Peter Pasman l Relaxed vissen tijdens tropische temperaturen

Overigens ziet het er niet naar uit dat het kwik de komende dagen zal dalen. Naar verwachting houdt het warme zomerweer nog een tijdje aan. Ook in het weekeinde worden temperaturen boven de 25 graden verwacht.