ROME - De Italiaanse autoriteiten hebben dinsdag 113 Polen bevrijd uit werkkampen in het zuiden van het land. De Polen werden er volgens justitie als slaven gehouden en bewaakt door lieden die 'kapo' genoemd moesten worden, de naam van nazi-kampbewakers in de Tweede Wereldoorlog.

De Italiaanse justitie trok in de operatie op met Poolse agenten. Ook de Europese politiedienst Europol verschafte zijn hulp aan de operatie. In totaal zijn 25 verdachten gearresteerd. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer mensenhandel, mensensmokkel en het uitbuiten van migranten.

Hongerloontjes

De criminelen lokten de Polen volgens Europol naar Italië met het vooruitzicht van een goedbetaalde baan. Eenmaal aangekomen in de regio Apulië werden ze gedwongen vijftien uur per dag onafgebroken op het land te werken tegen hongerloontjes. Degenen die wilden ontsnappen werden geslagen.

Zelfmoord

De Italiaanse politie onderzoekt nog verdachte sterfgevallen van Polen in de zuidelijke Italiaanse regio, die eerder als zelfmoorden werden omschreven. Ook de vermissing van meerdere personen en enkele gevallen van zware mishandeling worden nog onder de loep genomen.

Mensenrechten

Mensensmokkel en handel in personen is een zware misdaad en wordt gezien als schending van de mensenrechten. Michael Kennedy, de president van Eurojust (Europese justitiële samenwerking) was in een reactie dan ook "opgetogen dat een effectieve samenwerking tussen Italië en Polen de ontmanteling van een crimineel netwerk" tot gevolg had. Het is volgens Kenney een goed voorbeeld van de coöperatie tussen Europese instellingen en nationale autoriteiten.