DE BILT - De thermometers van het KNMI in De Bilt gaven dinsdag rond 11.30 uur 30 graden aan. Als het kwik woensdag tot minimaal 25 graden stijgt, is de tweede hittegolf van deze zomer een feit. De laatste zomer die meer dan één hittegolf telde, was die van 1948. Die van 1947 kende er zelfs vier.

Het KNMI spreekt van een hittegolf als het in De Bilt vijf dagen achtereen 25 graden of meer is, waarvan drie dagen met minstens dertig graden. Sinds 1901 kwam dat 37 keer voor. De eerste periode van uitzonderlijk warm zomerweer dit jaar was van 30 juni tot en met 6 juli.

De eerste hittegolf leek zich al medio juni aan te dienen, maar doordat het kwik in De Bilt op 12 juni op 'slechts' 29,8 graden bleef steken, voldeed die warme periode net niet aan de criteria.

Grens

Wel ging juni 2006 als warm, zonnig en droog de boeken in. Met juli lijkt het dezelfde kant op te gaan. Volgens een woordvoerder van het KNMI zal de temperatuur in De Bilt woensdag naar verwachting rond 10.00 uur de grens van 25 graden overschrijden. Uiteindelijk kan het zelfs 35 graden worden.

Ook daarna houdt het warme zomerweer naar verwachting aan, met tot en met het weekeinde temperaturen boven de 25 graden. De langste hittegolf sinds het KNMI gegevens bijhoudt, was in juli en augustus 1975: achttien dagen. Van 29 juli tot en met 15 augustus kwam de maximumtemperatuur niet onder 25 graden. Op zes dagen was het in De Bilt dertig graden of meer.