DEN HAAG - Vakantiegangers moeten komend weekeinde zowel in eigen land als op weg naar het zuiden rekening houden met lange files, waarschuwde de ANWB dinsdag.

Vrijdag begint in Amsterdam het onderhoud van de ring (A10 zuid), wat aan de hele zuidwestkant van de hoofdstad tot drukte zal leiden. Op dezelfde dag zijn rond Nijmegen files te verwachten door de intocht van de Vierdaagse.

België

Ernstiger zullen de opstoppingen zijn op weg naar het zuiden. Net als de afgelopen jaren voert België dit jaar grootscheepse wegwerkzaamheden uit op de belangrijkste wegen naar de Franse zon: de E411 en de E25. Daar zal de wachttijd oplopen tot meer dan twee uur, waarschuwt de ANWB.

Eenmaal in Frankrijk is de ellende nog lang niet voorbij. Daar voegen de Fransen zelf zich bij de stoet, waardoor tientallen kilometers file kunnen ontstaan op de A6/A7 richting Marseille.

Zwarte zaterdag

Volgend weekend wordt het nog erger, weet een woordvoerder van de ANWB. "Dan is het zwarte zaterdag en gaan de Fransen massaal met vakantie."

Alternatieve routes zoeken om de files te vermijden heeft volgens de organisatie weinig zin. "De beste tip is: op zondag rijden. Maar ja, de mensen hebben het huisje geboekt vanaf zaterdag, dus willen ze er zaterdag zijn, ook al moeten ze uren in de file staan."

Tunnels

Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn ook lastig te bereiken. De belangrijkste tunnels door de Alpen zijn elke zomer steevast een bron van files. In Oostenrijk moeten automobilisten blokrijden door de Tauerntunnel en in Zwitserland is het uren wachten voor de Gotthardtunnel.

In Nederland zelf zullen de vakantiefiles wel meevallen, denkt de ANWB. Wel waarschuwt de organisatie voor een bijzonder lange avondspits vrijdag. Die begint al rond het middaguur en duurt tot ongeveer half acht 's avonds.