AMSTERDAM - De kantonrechter in Amsterdam heeft Willem Holleeder dinsdag veroordeeld tot een boete van 250 euro wegens het negeren van een rood verkeerslicht. De zitting vond plaats in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan de grote strafzaak tegen Holleeder en zes medeverdachten.

Holleeder reed op 13 januari 2005 in Amstelveen door een rood licht. Hij sloeg daarbij rechtsaf, waardoor zijn zwarte BMW een meisje op een scooter raakte. Zij kwam ten val en raakte lichtgewond.

Holleeder zei dat hij verblind was door een laagstaande zon. Hij meende dat het licht op groen stond. "Ik vind het heel erg dat het is gebeurd", aldus de man die wordt verdacht van het leiden van een gewelddadige misdaadbende.

Holleeder bood het slachtoffer destijds een nieuwe scooter aan, maar zij ging niet op dit aanbod in. Het meisje wilde haar eigen scooter behouden.

Het vonnis van de kantonrechter was gelijk aan de eis van de officier van justitie. Holleeders advocaat Bram Moszkowicz vond de eis alleszins schappelijk. "Ik hoop dat alle officieren van justitie vandaag zo redelijk zijn als deze officier", zo merkte hij sarcastisch op.