EINDHOVEN - Op vliegbasis Eindhoven zijn dinsdagmorgen de twee vliegtuigen met Nederlandse evacués uit Libanon geland. Zij zijn het land ontvlucht wegens het oorlogsgeweld.

Het eerste vliegtuig steeg maandagavond op van het vliegveld bij het Syrische Aleppo. Daar zijn de Nederlanders maandag per bus heengebracht. Later in de ochtend, om 07.30 uur, landde het tweede toestel met evacues uit Libanon. Bij elkaar hebben 286 Nederlanders het land veilig kunnen verlaten.

De Nederlanders werden welkom geheten door burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven en de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Familieleden

In de passagiers terminal van de vliegbasis werden de terugkomers opgewacht door enkele tientallen familieleden. Sommige vielen elkaar huilend in de armen na de lange en vermoeiende reis vanuit Beiroet. Andere dronken een biertje op een behouden terugkomst. "Het was een slechte film", vat een vrouw uit Lisse de toestand in Libanon samen. "Ik hoop dat de wereld ooit wakker wordt en niet langer de ogen gesloten houdt", zegt een ander idealistischer.

Birgit Smits uit Hilvarenbeek wordt samen met haar twee zoons opgewacht door opa en oma. Het gezin was op vakantie in Libanon, waar Birgit tien jaar gewoond heeft. "We hebben een appartement vlakbij de elektriciteitscentrale. Die is al drie keer gebombardeerd", vertelt Smits. Samen met haar zoons Bjorn (13) en Robin (12) hebben ze de afgelopen dagen iedere nacht ergens anders geslapen. "Ik denk dat ik de afgelopen drie nachten drie uur geslapen heb", verwoordt ze de vermoeidheid.

Rookpluimen

Van het geweld hebben de meeste niet veel meegekregen. "Vanmorgen toen we bij de ambassade stonden, werd de haven van Beiroet aangevallen", aldus Smits. "We zagen de rookpluimen boven de stad opstijgen."

Er zijn nog Nederlanders in Libananon. Als die weg willen kunnen ze zich de komende dagen nog opgeven bij de ambassade in Beiroet.