AMSTERDAM - In het extra-beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp vindt dinsdag de tweede openbare zitting plaats in het strafproces tegen de 48-jarige Willem Holleeder en zes medeverdachten. Holleeder wordt beschuldigd van het leidinggeven aan een criminele organisatie, die zich onder meer toelegde op het systematisch afpersen van vermogende vastgoedhandelaren. Het is sterk de vraag of het bij die verdenking zal blijven.

Alles wijst erop dat de officieren van justitie Koos Plooy en Fred Teeven uiteindelijk hoger zullen inzetten en Holleeder voor één of meer liquidaties zullen aanklagen. Maandag werd bekend dat zij beschikken over een anonieme getuige die kan verklaren over persoonlijke, rechtstreekse betrokkenheid van Holleeder bij doelgerichte moordaanslagen.

Tijdens de eerste zitting tegen Holleeder en de zijnen, jongstleden mei, gaven de officieren al aan dat de misdaadbende óók het plegen van levensdelicten tot doel had. Toen was al bekend dat meerdere getuigen daarover hadden verklaard, maar dat betrof verklaringen van getuigen die ofwel zelf om het leven zijn gebracht, ofwel hun wetenschap van horen zeggen hadden.

Endstra

Een van de belangrijkste getuigen in de eerste categorie is Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedhandelaar die zich jarenlang in het criminele milieu bewoog en in mei 2004 werd doodgeschoten.

Endstra werd naar eigen zeggen volop afgeperst door Holleeder en sprak vele malen met de politie, maar durfde niet daadwerkelijk aangifte tegen zijn kwelgeest te doen. Hij drong in er in die gesprekken op aan Holleeder te 'pakken' voor onderwereldliquidaties, waaronder die van Cor van Hout. Holleeder en Van Hout behoorden in 1983 tot de groep criminelen die biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde.

Ook de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl, die de Heinekenontvoerders destijds behulpzaam is geweest, heeft verklaard over de betrokkenheid van Holleeder bij diverse moordpartijen. Uit zijn verklaringen bleek bovendien dat hij vreesde zelf te worden vermoord. Zijn vrees werd op 20 april van dit jaar bewaarheid.

Officier van justitie Teeven gaf in een gesprek met Van der Bijl aan dat justitie wil "dat het moorden in Amsterdam stopt".

De zaak-Holleeder wordt behandeld door Haarlemse rechters, de officieren Plooy en Teeven behoren tot het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dinsdag zal de rechtbank onder meer moeten beslissen of Holleeder en de zijnen langer in voorarrest moeten blijven. De vermeende misdaadbende werd op 30 januari opgerold en vastgezet. Naar verwachting zal het proces pas volgend voorjaar inhoudelijk behandeld worden.