NIJMEGEN - Om klokslag vier uur in de vroege dinsdagmorgen is de negentigste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Met het vertrek van het laatste peloton wandelaars, voor de afstand van dertig kilometer, waren rond acht uur vanochtend alle 44.015 deelnemers aan de negentigste Nijmeegse Vierdaagse op pad.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Marc Koot | Over de Waalbrug van Nijmegen naar de Betuwe

De start is volgens plan verlopen: wandelaars voor de vijftig kilometer vertrokken al om vier uur, om half zes gevolgd door de veertigkilometerlopers.

De komende vier dagen staat 44.015 wandelaars dagelijks een wandeling van dertig tot maximaal vijftig kilometer te wachten door Nijmegen en omgeving.

Waalbrug

Het legioen wandelaars trekt dinsdag door de Betuwe en doet daarbij onder meer Bemmel, Arnhem en Elst aan. Al sinds vanmorgen vroeg worden wandelaars direct bij het passeren van de Waalbrug onthaald op feestelijk aangeklede straten met toeschouwers en muziek in dorpen als Lent en Bemmel.

Geen record

De wandelaars haalden maandag hun startkaart op in Nijmegen. Het aantal deelnemers betekent volgens de organisatie geen record. In 2003 telde het grootste wandelevenement ter wereld een recordaantal van 44.812 deelnemers. Onder hen zijn dit jaar ruim 7.000 buitenlandse stappers. In totaal zijn 66 nationaliteiten op de Vierdaagse vertegenwoordigd.


Foto: Marc Koot | De 50km-wandelaars bijten het spits af

Vlaggenparade

De Vierdaagse werd maandagavond traditioneel geopend met een vlaggenparade in Nijmegen. Marsleider Wim Jansen werd bij die gelegenheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn bijdrage aan de wandelsport.

Warmte

De marsleiding wees de deelnemers maandag op maatregelen tegen de warmte. Voldoende drinken en goed insmeren tegen de zon is het advies.