JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft maandag grondgebied in het zuiden van Libanon bezet. Dat heeft het leger laten weten, meldde de krant The Jeruzalem Post. De troepen blijven in het gebied rond Ghajar en hebben hun posities versterkt.

De Israëlische legerradio meldde eerder op de dag dat het leger een veiligheidszone wil instellen in Libanon, zodat Hezbollah-strijders niet dicht bij de Israëlische grens kunnen komen. Het zou gaan om een zone van ongeveer één kilometer breed langs de grens tussen beide landen.

Week

De Israëlische militaire operatie tegen Libanon zal "zeker nog een week voortduren". Dat heeft de plaatsvervangend chefstaf van de Israëlische strijdkrachten maandagavond gezegd. "De internationale druk op Israël staat ons toe om nog zeker een week door te gaan", zei generaal-majoor Moshe Kaplinsky in de marge van een persconferentie.

Carte blanche

Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, heeft de joodse staat min of meer een carte blanche gegeven voor de militaire vergelding door te zeggen dat Israël "het recht heeft zichzelf te verdedigen".

Andere landen hebben wel vergeefs aangedrongen op een beëindiging van de Israëlische wraakactie na de ontvoering van twee Israëlische militairen door de Libanese beweging Hezbollah.

De Israëlische premier Ehud Olmert gaf maandag aan dat Israël het offensief voortzet zolang Hezbollah de twee Israëlische militairen niet vrijlaat. Ook eiste hij dat Hezbollah wordt ontwapend en dat het reguliere Libanese leger de plaats van Hezbollah in het zuiden van Libanon inneemt.