DEN HAAG - Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks wil dat de Tweede Kamer deze week terugkomt van reces om te praten over de toestand in het Midden-Oosten. Karimi heeft dat maandag gezegd.

Zij heeft voorzitter Jozias van Aartsen van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken gevraagd minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) donderdag uit te nodigen voor een overleg.

Scherper

Karimi vindt dat Nederland tot dusver te terughoudend gereageerd heeft op de crisis in het Midden-Oosten. "Nederland moet nu scherper inzetten op beëindiging van de oorlogshandelingen." De uitspraak van Bot dat de sleutel voor het beëindigen van het geweld in handen van de Verenigde Staten ligt, vindt zij "te makkelijk".

Bot

PvdA-Kamerlid Bert Koenders weet nog niet of hij het verzoek van Karimi zal steunen om de Kamer terug te roepen voor een debat met Bot. Koenders wacht eerst de antwoorden af op vragen die hij de minister heeft gesteld over de situatie in het Midden-Oosten. Bot moet de Kamer woensdag verslag doen van het EU-overleg over het Midden-Oosten dat maandag in Brussel is gehouden.

Activistisch

Koenders zegt van Nederland "een activistische houding" te verwachten in de Midden-Oostencrisis. "Nederland moet inzetten op een onmiddellijk staakt het vuren." Ook de PvdA vindt dat Nederland niet moet afwachten wat de VS doet.

Evenals Karimi vindt Koenders verder dat Bot duidelijke steun moet uitspreken voor het plan van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en de Britse premier Blair voor een Vredesmacht in Libanon.

Verschil

De VVD noemt een debat met Bot "volstrekt overbodig". Volgens Kamerlid Hans van Baalen "maken de VS het verschil, niet minister Bot, met alle respect. De mogelijkheden van Bot zijn zeer beperkt".

Volgens Van Baalen hebben CDA en ChristenUnie hem laten weten op dezelfde lijn te zitten, zodat het de vraag is of Karimi een meerderheid krijgt voor haar wens om de Kamer te laten terugkeren van vakantie.