ROME - De Verenigde Naties overwegen 8000 extra blauwhelmen naar het zuiden van Libanon te sturen, naast de 2000 VN-militairen daar nu al actief zijn. Dat heeft de Italiaanse premier Romano Prodi maandag laten weten na afloop van de G8-top in Sint-Petersburg.

"De VN heeft momenteel ongeveer 2000 mensen op de Israëlisch-Libanese grens. Dat zouden er vijf keer zoveel moeten zijn. Dan zijn er misschien genoeg troepen", citeerde het Italiaanse persbureau Ansa de Italiaanse premier. Volgens Prodi hebben hij en de Britse premier Tony Blair het hardst gelobbyd voor een uitgebreide VN-macht in Zuid-Libanon.

Prodi, die bemiddelt in het conflict tussen Israël en Libanon, zei verder dat zijn land militairen wil leveren aan een eventuele VN-missie. Daarentegen heeft Blair duidelijk gemaakt dat de Britse strijdkrachten niet mee zullen doen, onder meer omdat de Britten militair al zwaar belast zijn door de militaire missies in Irak en Afghanistan.

Escalatie

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag in een gezamenlijke verklaring gewaarschuwd voor verdere escalatie "van de vicieuze cirkel van geweld en vergelding" in het Midden-Oosten als gevolg van het geweld tussen Israël en Hezbollah in Libanon.

De ministers riepen Hezbollah op de ontvoerde Israëlische soldaten onmiddellijk vrij te laten en veroordeelde de aanvallen van Hezbollah op Israël. De EU riep Israël op zich in te houden bij het uitoefenen van het legitieme recht op zelfverdediging en niet over te gaan tot buitenproportionele acties.